Πε. Μαρ 28th, 2024

Σκυλακάκης – Καχριμάνης: Συνάντηση με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο επίκεντρο

Τα πρώτα έργα που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

Ο Αν, Υπουργός Θ. Σκυλακάκης: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Περιφερειάρχη. Τον ενημέρωσα για δύο σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Περιφέρειας, εντάχθηκαν – το ένα την περασμένη εβδομάδα, το άλλο μέσα στις επόμενες ημέρες – στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι έργα οδικής ασφάλειας, που είναι σημαντικά για την Ήπειρο και με αξιόλογα ποσά, γύρω στα 34 εκ ευρώ αυτό που έχει ήδη ενταχθεί, και άλλα 24 εκ. ευρώ αυτό που θα ενταχθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια στην Ήπειρο, που έχει πολλά θέματα ειδικά το χειμώνα. Τα έργα αυτά θα προσπαθήσουμε, με τον Περιφερειάρχη, να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις εγκρίσεις, ώστε κάποια να δημοπρατηθούν γατί υπάρχουν έτοιμες μελέτες από την Περιφέρεια, μέχρι το τέλος του χρόνου»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, λέγοντας τα εξής:

«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης και προσπαθούμε να λύσουμε όλες τις πολλαπλές πτυχές που έχει, ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί είναι ένα έργο που κυριολεκτικά θα αλλάξει τη δυναμική της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής. Και αυτό έγινε πράξη χάρη στις πολλές και πραγματικά άοκνες προσπάθειες του Περιφερειάρχη»

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, εξειδίκευσε τις προτάσεις της Περιφέρειας αναφέροντας και τα εξής:

«Ξεκινάμε πρώτα από το Πρόγραμμα μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για την οδική ασφάλεια, στο οποίο έχουμε υποβάλλει έργα προϋπολογισμού 24 εκ με ώριμες και χρήσιμες μελέτες, τις οποίες ωριμάσαμε κατά καιρούς μέσω ΠΔΕ και ΚΑΠ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τμήμα της οδού από Πηγάδια μέχρι Πράμαντα, τους κόμβους στο Επισκοπικό μέχρι Μπιζάνι, στη Λαψίστα, σε Βάλανιδοράχη- Μεσοπόταμο, Λούτσα. Όλες αυτές οι μελέτες δίνουν άλλη διάσταση στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Στο παρελθόν η Εγνατία Οδός κατέγραψε προβλήματα οδικής ασφάλειας, είναι έργα περίπου 33,8 εκ. μέσω του Υπουργείου Υποδομών. Αυτό έχει ήδη εγκριθεί την προηγουμένη εβδομάδα».

Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας ο Περιφερειάρχης ανέφερε, ότι όταν προ ημερών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του 50%, «συζητούσαμε για το άλλο 50% το οποίο μετά την τοποθέτηση της Επιτροπής Ενισχύσεων είχαμε απευθυνθεί στον κ. Υπουργό, για το τι θα γίνει με το 25% +25%. Ο κ. Υπουργός έψαξε το θέμα και πηγαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. {…}. Μένει το θέμα της Εμπορικής Τράπεζας και ήδη έχουμε δύο τράπεζες που συζητάμε θετικές και για το υπόλοιπο 25%, αλλά και για τον προσωρινό ΦΠΑ που θα τον πληρώνουμε και στη συνέχεια θα τον παίρνουμε από την Εφορία».