Πα. Μαρ 29th, 2024

Στην Τεχνόπολη το 9ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αστικής Ανθεκτικότητας – Ειδικοί από όλη την Ευρώπη παρουσιάζουν λύσεις για τη θωράκιση των πόλεων

Η αντιμετώπιση του φαινομένου του καύσωνα και των πυρκαγιών, η ανθεκτικότητα των ακτών και η μείωση του κινδύνου απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητούνται εκτενώς στο 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αστικής Ανθεκτικότητας (European Urban Resilience Forum), το οποίο φιλοξενείται σήμερα και αύριο, στον χώρο της Τεχνόπολης.

Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το ICLEI Local Governments for Sustainability* και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environmental Agency) διοργανώνουν αυτήν τη πολύ σημαντική εκδήλωση, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί καταλυτικά ως πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε εκπροσώπους πόλεων, ειδικούς και φορείς από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Στόχος, είναι η χάραξη στρατηγικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση καταστροφών και την οικοδόμηση της αστικής ανθεκτικότητας.

«Σε μία περίοδο που οι πόλεις έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με το φαινόμενο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε δραστικές λύσεις για την αστική ανθεκτικότητα. Το σημαντικό αυτό Συνέδριο, που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα και αύριο στην Αθήνα, συγκεντρώνει ειδικούς από 80 ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας τη γνώση τους και θα αναδείξουν τα επόμενα βήματα, αυτά που θα προετοιμάσουν τις πόλεις μας και θα τις ενισχύσουν απέναντι στη νέα κλιματική εποχή», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος έκανε σήμερα την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου.

Ο ίδιος, ευχαρίστησε το ICLEI και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης και αναφέρθηκε στις δράσεις, τις οποίες ήδη υλοποιεί η Αθήνα κατά της κλιματικής κρίσης.

«Ο Δήμος Αθηναίων λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του -ιδιαίτερα- το φαινόμενο της έντασης του καύσωνα τα τελευταία χρόνια, αναβάθμισε το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα, διόρισε την πρώτη Chief Heat Officer στην Ευρώπη και ένωσε δυνάμεις με το Arsht Rock Resilience Center. Στην Αθήνα, εφαρμόζουμε μία σειρά σχεδιαστικών λύσεων με βάση τη φύση: Δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου και αναμορφώνουμε τους παλαιότερους για να προσφέρουμε περισσότερη σκιά, επισκευάζουμε τα σιντριβάνια και χρησιμοποιούμε ψυχρά υλικά στις γκρίζες υποδομές μας, με στόχο να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην πόλη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακογιάννης.

Στο Συνέδριο, εκ μέρους του δήμου, συμμετέχουν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης και η επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης του Δήμου Αθηναίων (Chief Heat Officer), Λενιώ Μυριβήλη. Ανάμεσα στους ομιλητές είναι και ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, η αναπληρώτρια Δήμαρχος του Παρισιού Pénélope Komites, εκπρόσωποι της Βαλένθια, του Μιλάνου, της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Στη φετινή διοργάνωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα masterclass για το πώς οι πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την αστική ζέστη, καθώς και παρουσιάσεις έργων αστικής ανθεκτικότητας από διάφορες πόλεις στον κόσμο, αξιολογήσεις ανθεκτικότητας στο κλίμα και εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν και οι επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας (Chief Resilience Officers) του Διεθνούς Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων από 20 πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί ενεργό μέλος του Δικτύου και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του.

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου (15/9) θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικές περιηγήσεις για τους συμμετέχοντες στα έργα που αυτήν την περίοδο υλοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι εκπρόσωποι των πόλεων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να σχεδιάσουν νέες λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων τους.