Τρ. Απρ 23rd, 2024

Απόστολος Τζιτζικώστας: Κομβικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη

Για έναν «πολύ σημαντικό ανερχόμενο θεσμό που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Θεσσαλονίκη, έναν τόπο ανάπτυξης που αξίζει κανείς να επενδύσει», έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο ετήσιο συνέδριο «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά ο Economist και το powergame.gr.

Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας: «Αναβαθμίζουμε όχι μόνο τον ρόλο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Συζητάμε για τα θέματα που αφορούν το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ και τις δύσκολες εξισώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.

Είναι γεγονός πως σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές παράλληλες προκλήσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την κλιματική αλλαγή».

Τονίζοντας τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις και λύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις ο ρόλος περιφερειών και δήμων είναι κομβικός».

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το 90% των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιείται από τους δήμους, τους θεσμούς που βρίσκονται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

«Το ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει να χτιστεί από τη βάση προς τα πάνω με επίκεντρο τις περιφέρειες και την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», υπογράμμισε.