Πε. Απρ 25th, 2024

Δήμος Πειραιά: «Αγαπώ τα ζώα» – Μια ξεχωριστή δράση ευαισθητοποίησης και αγάπης, στην πλατεία Κοραή

Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Κοραή, πραγματοποιήθηκε χθες μια ξεχωριστή εκδήλωση, γεμάτη ευαισθησία και αγάπη, αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας, με τίτλο «Αγαπώ τα ζώα», από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες της πόλης, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας 2022.

Συγκινητική ήταν η παρουσία της χειρίστριας στο κέντρο σκύλων οδηγών Ελλάδος κυρίας Αντωνίου Έλσας με τη σκυλίτσα οδηγό «Ντόρα». Η κα Αντωνίου ανέλυσε στο κοινό πόσο σημαντική προσφορά έχουν στην καθημερινότητά τους οι σκύλοι-οδηγοί στα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης.

Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων κέρδισαν οι αστυνομικοί σκύλοι, στην παρουσίαση των δυνατοτήτων τους, από τους εκπαιδευτές συνοδούς τους αστυνομικούς, που απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων φιλόζωων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Ευχαριστώ τον κόσμο που είναι σήμερα εδώ και μας τιμά με την παρουσία του στην κατάμεστη πλατεία Κοραή, που δείχνουμε όλοι μας την αγάπη μας για τα ζώα. Έχουμε ξεκινήσει ως Δημοτική Αρχή μια μεγάλη προσπάθεια από το 2019 για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα. Με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος και την κα Καρακατσάνη, έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες και προσπαθούμε με ενδιαφέρον να υλοποιήσουμε σημαντικά προγράμματα. Επεξεργαζόμαστε, μελετάμε και συνεργαζόμαστε με φορείς της πόλης. Σκοπεύουμε να κάνουμε πάρκα σκύλων στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες. Έχουμε κάνει προγράμματα με κτηνιάτρους για τις γάτες, έχουμε σταθερή συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για τα σκυλιά, το οποίο και ευχαριστούμε.

Να ευχαριστήσω την κα Καρακατσάνη για τη δουλειά που κάνει σε αυτό το κομμάτι. Επίσης, την Ελληνική Αστυνομία για την σταθερή συνεργασία που έχουμε. Ευχαριστώ τους εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας».

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κα Αντωνία Καρακατσάνη, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Είναι πολύ συγκινητική! Θα αναφερθώ εν συντομία στις δράσεις μας από το 2019. Αρχίσαμε με σίτιση των ζώων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες όπου μπορούσαν όλοι οι δημότες να πάρουν τροφή για τα αδέσποτα ζώα. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε το 2019, 2020 και 2021 σε ένα πρόγραμμα στειρώσεων για τις γάτες, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει.

Συνεργαζόμαστε με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για τα σκυλιά, για την περίθαλψή τους, για τις στειρώσεις και για το τσιπάρισμα.
Επίσης, έχουμε 928 γάτες για στείρωση και βάλαμε στο πρόγραμμα και τους τραυματισμούς ζώων.

Μπορούν όλοι οι δημότες από την ερχόμενη Δευτέρα να πηγαίνουν στις Κοινότητες και να παίρνουν τροφές για τα αδέσποτα ζώα. Επίσης και μέσω ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. είχαμε ένα πρόγραμμα για 220 γάτες.

Ήδη, έχουν δρομολογηθεί να γίνουν πέντε πάρκα σκύλων, ένα σε κάθε κοινότητα. Συνεχίζουμε τον Σεπτέμβριο την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων σε όλα τα σχολεία της πόλης. Η ευαισθησία των παιδιών μας έχει συγκινήσει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο μας Γιάννη Μώραλη, γιατί χωρίς τη βοήθειά του δεν θα υπήρχαν αυτές οι δράσεις. Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, τα παιδιά, τους εθελοντές, τους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων, τους χορηγούς. Θέλουμε όλοι εσείς που έχετε ευαισθησία να είστε δίπλα μας».

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Υποστράτηγος Μπάλλας Γεώργιος, μεταξύ άλλων, σημείωσε :
«Οι αστυνομικοί σκύλοι είναι ένα κομμάτι της υπηρεσίας μας. Τρεις κατηγορίες σκυλιά εκπαιδεύονται στην Ελληνική Αστυνομία, τα σκυλιά περιπολίας, ανίχνευσης εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών.

Οι αστυνομικοί σκύλοι, μάχονται μαζί με τους Έλληνες αστυνομικούς στην καταπολέμηση του εγκλήματος, είναι ιδιαίτερα έξυπνα σκυλιά, τα οποία εκπαιδεύονται διαρκώς και αποτελούν μέρος της οικογένειας των αστυνομικών συνοδών τους. Σήμερα, στις εκδηλώσεις εορτασμού του Δήμου Πειραιά «Ημέρες Θάλασσας 2022», θα παρουσιάσουμε τα σκυλιά μας, πώς ανιχνεύουν εκρηκτικά, ναρκωτικές ουσίες και πώς συμπεριφέρονται τα σκυλιά περιπολίας τα οποία θα κάνουν ασκήσεις πειθαρχίας και είναι πολύ εντυπωσιακό».

Η εκπρόσωπος του φιλοζωικού σωματείου Πειραιά «Πρωτοβουλία για τα αδέσποτα» κα Σοφία Χαλκιά, σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Ο Δήμος Πειραιά έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλα βήματα στο θέμα της φιλοζωίας. Τα σκυλιά περιθάλπονται στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. όπου είτε αποθεραπεύονται είτε επανεντάσσονται είτε υιοθετούνται είτε βρίσκουν το μόνιμο σπίτι τους. Υπάρχει πρόγραμμα για γάτες, υπάρχουν τροφές και όλα αυτά δεν θα γίνονταν εάν δεν είχαμε δήμαρχο τον κ. Μώραλη. Ο Πειραιάς πλέον λέγεται «σαλόνι» για τα αδέσποτα. Δεν υπάρχει ζώο κακοποιημένο, δεν υπάρχει ζώο να πεινάει, δεν υπάρχει ζώο που να υποφέρει, γιατί όλα αντιμετωπίζονται αμέσως. Θέλω να ευχαριστήσω την κα Καρακατσάνη και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου με το οποίο συνεργαζόμαστε καθημερινά και να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με τη συνεργασία όλων μας για τον ίδιο ιερό σκοπό».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και η κα Έλλη Παπαδοπούλου εκπρόσωπος του φιλοζωικού σωματείου εθελοντών «Τάλας», για τις γάτες της πόλης.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, αλλά και να υιοθετήσουν σκυλάκια που φιλοξενούνται στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν : οι Βουλευτές κα Νόνη Δούνια και κ. Νικόλαος Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι κυρίες Ανδριάνα Ζαρακέλη, Κυριακή Μπουρδάκου, Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κ.κ. Δημήτρης Αράπης και Δημήτρης Καρύδης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα Τουμαζάτου και κ. Χαρουτιούν Μαρκαριάν, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα» κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου κ. Ιωσήφ Βουράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κατσαφάδος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας και ο Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Σπύρος Σπυρίδων, Κοινοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.