Τρ. Απρ 23rd, 2024

Η αναγέννηση της Αθήνας μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Αθηναίων

* Του Νίκου Αβραμίδη

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα που σηκώνει ψηλά όλη την Ελλάδα. Κλείσαμε 2 χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης της νέας Αθήνας. Νέα Αθήνα την ονομάζουμε, γιατί είναι η πεποίθηση μας από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε. Φέρνοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες μας.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, με οδηγό τον Δήμαρχο μας Κώστα Μπακογιάννη, αλλάξαμε τη φιλοσοφία διοίκησης, εφαρμόζοντας ένα καινοτόμο και συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης ξεκινώντας από «κάτω προς τα πάνω», ώστε να εισέλθει η πόλη μας στη νέα εποχή.

Κάθε Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα δικά της προβλήματα, και αναζητεί τις δικές της λύσεις. Χρειάζονται λοιπόν στοχευμένες παρεμβάσεις σε στρατηγικά σημεία κάθε περιοχής, ώστε να ξαναγίνει η Αθήνα βιώσιμη πόλη και ισχυρός πόλος έλξης επισκεπτών.

Ήδη πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή διαμορφώνοντας οριζόντιες συνθήκες βιωσιμότητας για όλους και καθημερινά προσπαθούμε να εξελισσόμαστε σε όλους τους τομείς, πηγαίνοντας την πόλη ένα βήμα παραπάνω.

Η πόλη έχει ήδη αλλάξει εικόνα μέσα από τις στοχευμένες και επαναλαμβανόμενες δράσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στις 129 γειτονιές της και κυρίως με την καθημερινή, άοκνη προσπάθεια των εργαζομένων μας στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων που φροντίζουν την Αθήνα από άκρη σ’άκρη προκειμένου να επαναφέρουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας σε κάθε πολίτη.

Υλοποιούμε ένα εκτενές πρόγραμμα αντιγκράφιτι και ήδη έχουμε καθαρίσει σχεδόν 30.000 τ.μ. επιφανειών από tags, μουτζούρες και άναρχα γκράφιτι στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. 3.000 νέοι κάδοι ανακύκλωσης, 6.500 νέοι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων, 3.000 κάδοι βιοαποβλήτων και 5.500 απορριμματοδοχεία προστέθηκαν στην πόλη και αυτή τη στιγμή προχωράμε σε μελέτη χωροθέτησης – τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων, μια  επιλογή που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων στις γειτονιές της Αθήνας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας. 131 νέα πολυμηχανήματα, από απορριμματοφόρα μέχρι πλυστικά, 37 ειδικές ηλεκτρικές σκούπες προστέθηκαν στη φαρέτρα του εξοπλισμού καθαριότητας  ενώ σύντομα τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος, σύγχρονος κανονισμός καθαριότητας με ισχυρά πρόστιμα για τους παραβάτες, τον οποίο επικαιροποιήσαμε με στόχο την αποτροπή της ρύπανσης και της υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος καθώς και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης ως πρωταρχικό μέσο για την αειφόρο ανάπτυξη.

κρές σκούπες προστέθηκαν στη φαρέτρα του εξοπλισμού καθαριότητας  ενώ σύντομα τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος, σύγχρονος κανονισμός καθαριότητας με ισχυρά πρόστιμα για τους παραβάτες, τον οποίο επικαιροποιήσαμε με στόχο την αποτροπή της ρύπανσης και της υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος καθώς και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης ως πρωταρχικό μέσο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Με τον εναρμονισμό και την συμμετοχή των δημοτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών της πόλης, πιστεύουμε πως όλοι μαζί θα καταφέρουμε η Αθήνα μας να γίνει αντάξια μιας Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας. Μια πόλη καθαρή και ασφαλής. Μια πόλη που να μας χωράει και να μας ενώνει όλους. Όσους ζουν. Όσους εργάζονται. Όσους την επισκέπτονται. Αλλά και όσους την αγαπάνε.

* Ο Νίκος Αβραμίδης είναι αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων