Πε. Απρ 18th, 2024

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Πύργου

Εκδόθηκε η απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου με την οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Ενότητες Βώλακος, Ιάρδανου και Ωλένης.

Για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που διαμορφώθηκαν από τις ζημιές και τις σημαντικές βλάβες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρών, πολύ ισχυρών ανέμων και κατολισθήσεων (που εκδηλώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου 2021).

Υπενθυμίζεται πως έχει πρόσφατα χρονικά προηγηθεί η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και για τη Δημοτική Ενότητα Πύργου του δήμου Πύργου επίσης με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η απόφαση εκείνη αφορά στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2021 στην παραπάνω περιοχή. Τα οποία δημιούργησαν σημαντικές καταστροφές, κυρίως στην παραλιακή ζώνη του Δήμου, καθώς και σε οικισμούς.

Είχε προηγηθεί, ως έναρξη της διαδικασίας, κατεπείγοντα αιτήματα προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που είχε καταθέσει ο Δήμος Πύργου διαμέσου του Δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου.

Με τα οποία ζητήθηκε να κηρυχθούν άμεσα σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι εκάστοτε πληγείσες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πύργου, για την αντιμετώπιση της συνολικά εξαιρετικά δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της συνεχιζόμενης εκδήλωσης επιζήμιων καιρικών φαινομένων.

Ακολούθησε η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία διαβιβάστηκε, κι έπειτα η έκδοση των σχετικών αποφάσεων για το καθεστώς της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, που πλέον αφορά ολόκληρο τον δήμο Πύργου.

Μεταξύ άλλων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν ζημιές και βλάβες, σε οικίες από εισροή υδάτων, στο οδικό αγροτικό δίκτυο καθώς και σε μέρη του αστικού, κατολισθήσεις γαιών και καθιζήσεις επιφανειών με συνέπεια καταστροφή τεχνικών έργων και άλλων παρόμοιων υποδομών όπως γέφυρες πρόσβασης, επιφάνειες οδοστρωμάτων, κ.τ.λ., που έχουν σαν συνέπεια και την απώλεια της βατότητας για τη διέλευση των κατοίκων για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε πως είναι σωστή και θετική η κήρυξη πλέον ολόκληρου του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πλέον με περισσότερα διαθέσιμα «εργαλεία» οι προσπάθειές θα επικεντρωθούν εντονότερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν. Μεταξύ αυτών, με περαιτέρω δυνατότητα διεκδίκησης κονδυλίων για αποκαταστάσεις από τις ΣΑΕ081 και ΣΑΕ055. Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον προγραμματισμό παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στις πληγείσες περιοχές.