Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Σε εξέλιξη τα έργα ανάπλασης άνω των 7,5 εκατ. στο Νυδρί Λευκάδας

Την πλήρη εικόνα για τα εξελισσόμενα έργα, που υλοποιεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην περιοχή του Νυδριού Λευκάδας, αλλά και τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες συνεργασίας, ανέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το Σάββατο (27/11) στη Λευκάδα απαντώντας σε σχετική επερώτηση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Νυδρί.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κτενάς, τα σημαντικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Νυδρί -συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7,5 εκ. €- βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Έργα, όπως η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου Νυδριού, η δημιουργία του τουριστικού καταφυγίου σκαφών (μαρίνα) και γενικότερα η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Νυδρί-Περιγιάλι-Μεγάλο Αυλάκι, τα οποία αλλάζουν ολοκληρωτικά το «πρόσωπο» της ευρύτερης περιοχής προσδίδοντάς της προστιθέμενη αξία και καθιστώντας την έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου, αλλά παράλληλα βελτιώνοντας και την καθημερινότητα των κατοίκων της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας τόνισε, εξάλλου, τη σπουδαιότητα που έχει η ολοκλήρωση του έργου της ράμπας στο λιμάνι της Βασιλικής, καθώς θ’ αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό το λιμάνι του Νυδρίου από τα δρομολόγια των ferry boat προς Κεφαλονιά.

Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς ανέφερε:

«Τα περισσότερα εκ των θεμάτων που θίγετε στην επερώτηση δεν αποτελούν αρμοδιότητά μας και τον πρώτο λόγο τον έχουν άλλοι φορείς. Η διευθέτηση των χρήσεων στο λιμάνι, η λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας στον περιφερειακό, η αποκατάσταση των κάθετων δρόμων, η περιφρούρηση του πεζόδρομου, η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, είναι υπαρκτά ζητήματα που αναζητούν λύση κι εμείς παρά την αναρμοδιότητα μας, θα πάρουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες. Όμως, η εκκρεμότητα της μεταγραφής της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως στο Νυδρί από το Δήμο Λευκάδας και παρά την κύρωση του σχεδίου, λειτουργεί ως τροχοπέδη. Ήδη, αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα στο έργο της πεζοδρόμησης και είναι βέβαιο ότι θ’ αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα όσο παραμένει αυτή η εκκρεμότητα.

Όσον αφορά στην αλλαγή χαρακτηρισμού των επίμαχων δρόμων (κεντρικού – επαρχιακού & μη χαρακτηρισμένου), ακόμη και αν ήταν ώριμες οι συνθήκες, επίσης κωλύεται από τη μη ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής, όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και για την όμορη περιοχή του Περιγιαλίου. Εξάλλου, ουδείς αμφιβάλει για τη σημαντικότητα διάνοιξης των πολυσυζητημένων κάθετων δρόμων εντός του οικισμού του Νυδριού. Όμως, όλα αυτά είναι μια αλυσίδα, με ίδια αφετηρία τη μεταγραφή του σχεδίου πόλεως στο Κτηματολόγιο.

Όσον αφορά στη διατήρηση του χαρακτήρα του πεζόδρομου, που είναι και το κύριο ζητούμενο, έχει πολλές παραμέτρους με κυριότερη την αδυναμία που υπάρχει στον έλεγχο των καθημερινών παραβάσεων, αρμοδιότητας της αστυνομίας ή της δημοτικής αστυνομίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας τόνισε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήδη προγραμματίζει μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη, με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και τις ανάγκες που θα ανακύψουν με την ολοκλήρωση των έργων της Περιφέρειας επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία που έχει η περιφρούρηση των σημαντικών έργων ανάπλασης στο Νυδρί και από τους ίδιους τους κατοίκους.

Ο Ανδρέας Κτενάς υπογράμμισε, τέλος, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι πάντα διαθέσιμη για συνεργασίες, τόσο με τον Δήμο, όσο και με οποιοδήποτε άλλο φορέα, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο για την τοπική κοινωνία.