Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αχαΐα – Φαρμάκης: Η πύλη της Ελλάδας στη δύση, να ξαναγίνει πύλη εξωστρέφειας

«Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη που μας επιτρέπει να ανοίξουμε μία νέα πόρτα στο μέλλον. Δηλαδή, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δύναμη της βιομηχανίας και της μεταποίησης και να μετατρέψουμε αυτή τη δύναμη, σε δύναμη για κάθε άλλο κλάδο της τοπικής οικονομίας και τελικά, για κάθε πολίτη της Αχαΐας».

Το στόχο για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργίακαι την ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο My Way”, στην Πάτρα, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων για την Αχαΐα.

Η μελέτη που αποτελεί ένα «εργαλείο» οργάνωσης και αειφορικής ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής, προκρίνει 13 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που μπορούν να διαμορφωθούν ως Επιχειρηματικά Πάρκα, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται  Αχαΐα. Αυτές είναι συνολικής έκτασης περίπου 2.025 στρεμμάτων, κατάλληλες να υποδεχτούν την επιχειρηματικότητα, με πρόβλεψη δαπάνης 30,5 εκ. € και με τη δυναμική εξασφάλισης 16.670 θέσεων εργασίας.Ωστόσο, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, προκειμένου ο σχεδιασμός να είναι ρεαλιστικός και άμεσα υλοποιήσιμος, από αυτές τις περιοχές, προκρίνονται δύο. Πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Βασιλείου στον Δήμο Πατρέων και για τις περιοχές του Μεγανίτη ή του Σελινούνται στον Δήμο Αιγίου.

«Για τη δική μας περιφερειακή Αρχή, η Αχαΐα δεν είναι μόνο ένα μεγάλο πολιτικό και διοικητικό κέντρο και μία γη με μεγάλη ιστορία και τεράστιους πνευματικούς θησαυρούς. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την Αχαΐα μίας νέας παραγωγικής άνοιξης με δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Να ζωντανέψουμε το σπουδαίο βιομηχανικό παρελθόν αυτής της περιοχής, αλλά με σύγχρονους όρους και με απόλυτη προστασία στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον. Έχουμε όλα τα φόντα να δημιουργήσουμε νέες μεγάλες παραγωγικές μονάδες και να προσελκύσουμε και πολλές άλλες. Η δέσμευσή μας για μία Αχαΐα που θα πάψει να χάνει ευκαιρίες και θα κερδίσει πάλι όσα δικαιούται παραμένει ισχυρή. Αυτήν την δουλειά τη κάνουμε, στηριζόμενοι σε πραγματικά δεδομένα, σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Ξανακάνοντας την πύλη της Ελλάδας στη δύση, μία νέα πύλη εξωστρέφειας και ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Στη συνέχεια, ο μελετητής Μανώλης Μπαλτάς της εταιρίας REDEPLAN AE αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε οργανωμένους χώρους υποδοχής (Πάρκα), επισημαίνοντας: «Πρέπει να πάμε σε Πάρκα για να μειώσουμε τα μη παραγωγικά κόστη», ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει στόχο την πολεοδομική οργάνωση σε συνδυασμό με την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Συνεχίζοντας η Μαρίνα Κυμπούρη εξειδίκευσε στις περιοχές που έχουν προκριθεί κι εξήγησε ότι η ανάδοχος έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, αλλά και ένα πλαίσιο προτεραιότητας στο οποίο μπορούν να βασιστούν βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς.

Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων – Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Aκολούθησε διάλογος και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής.

Το Περιφερειακό Σχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ηλεία, πραγματοποιήθηκε το πρωϊ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 στην 10 το πρωί, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θα παρουσιαστεί στο Αγρίνιο, ο σχεδιασμός για την Αιτωλοακαρνανία.