Κυ. Απρ 14th, 2024

Πραγματοποιήθηκε η τελετή μνήμης και τιμής της μάχης της Νικόπολης από το Δήμο Πρέβεζας και την Πρεσβεία της Γαλλίας

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στη θέση της Νικόπολης όπου διαδραματίστηκε η ιστορική μάχη της Νικόπολης της 23ης Οκτωβρίου το 1798 τελετή μνήμης και τιμής από το Δήμο Πρέβεζας και τη Γαλλική Πρεσβεία. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νικόλαος Γεωργάκος ως οικοδεσπότης και ο εκπρόσωπος του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Διευθυντής του IFGΓαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας κ. Nicolas Eybalin, κατόπιν της συνάντησης συνεργασίας που είχαν στο Δημαρχείο στην επίσημη υποδοχή ως συνέχεια της συνεργασίας της Πρέβεζας με τη Γαλλία, χαιρέτισαν από κοινού την πρώτη αυτή τελετή μνήμης και τιμής, ως την αρχή ενός επετειακού θεσμού συμβόλου της ελληνογαλλικής φιλίας και συμμαχίας. Επίσης έγινε και η ανακοίνωση για την ανέγερση μνημείου για τη μάχη της Νικόπολης όπου Πρεβεζάνοι πολιτοφύλακες, Σουλιώτες μαχητές και οι Γάλλοι γρεναδιέροι στρατιώτες του Ναπολέοντα, πολέμησαν μαζί απέναντι στις ορδές του Αλή Πασά για την ελευθερία ακριβώς πριν το χαλασμό της Πρέβεζας με τη σφαγή του τοπικού πληθυσμού.

Στο πέρας της τελετής κατατέθηκαν δύο στεφάνια. Το πρώτο από κοινού από τον Δήμαρχο Πρέβεζας και τον εκπρόσωπο του Γάλλου Πρέσβη, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα της μάχης της Νικόπολης αλλά και την ισχυρή Γαλλοελληνική συμμαχία και φιλία και ιδιαίτερα κατόπιν της εμβληματικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Το επόμενο κατατέθηκε από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Λευκάδας Σμήναρχο Αργύριο Κωστούρο, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που παρευρέθησαν στην πρώτη αυτή τελετή μνήμης και τιμής.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νικόλαος Γεωργάκος και ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας IFG κ. Nicolas Eybalin ανακοίνωσαν την κοινή θέληση μαζί με την ανέγερση του μνημείου να διεξαχθεί στην επόμενη επέτειο το 2022 στο Δήμο Πρέβεζας και ένα συνέδριο παρουσίασης της επιστημονικής έρευνας της Μάχης της Νικόπολης αλλά και της διαχρονικής σχέσης της Πρέβεζας με τη Γαλλία μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμανίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Δαρδαμάνης, κ. Γεώργιος Σαριάνογλου και κ. Νίκος Παγγές , ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού κ. Λεωνίδας Αργυρός, η Λιμενάρχης Πρέβεζας Σταματία Μαργέλη, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής , οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας κύριοι Γεώργιος Μότσιος και Απόστολος Κατσανάκης αντίστοιχα, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου της γαλλικής γλώσσας κα Χαϊδω Νάτση, η εκπαιδευτικός γαλλικών στην Πρέβεζα κ. Παρασκευή Παππά και πολίτες. Την κεντρική ιστορική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο κ. Σπύρος Σκλαβενίτης Αρχειονόμος, δρ. Ιστορίας, προϊστάμενος ΓΑΚ Πρέβεζας και το συντονισμό ο Ειδικός Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Δημήτριος Γερογιάννης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης στο Δημαρχείο τέθηκαν όλα τα θέματα της ατζέντας της συνεργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι σε πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, αθλητικά αλλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τουριστικά πεδία συνεργειών, πάντα με τη σκεπτική της ανάπτυξης μίας σταθερής αμφίδρομης διαχρονικής πολυεπίπεδης συνεργασίας και με άξονα τις εξαιρετικές διαχρονικές σχέσεις των δυο λαών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου και του Εκπροσώπου της γαλλικής Πρεσβείας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Λεωνίδας Αργυρός και οι σύμβουλοι του Δημάρχου κ. Σέβη Κονταξή και κ. Δημήτριος Γερογιάννης ως σύνδεσμος της συνεργασίας με τη Γαλλική Πρεσβεία.