Πα. Δεκ 1st, 2023

Αρχαία Ολυμπία: Λαμπερά εγκαίνια των εγκαστάσεων της ΔΟΑ – Παρουσία Σακελλαροπούλου και Μπαχ

Τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας έγιναν την Κυριακή, με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την κορδέλα έκοψαν ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Τόμας Μπάχ.

 

Στην λαμπρή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, οι Αντιπρόεδροι της ΔΟΕ Zaiqing Yu, Ser Miang NG, John Coates, Nicole Hoevertsz, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Eπιτροπής , ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και πολλές ακόμα προσωπικότητες της αθλητικής και Ολυμπιακής οικογένειας. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει νέα λειτουργικά δωμάτια, νέες αίθουσες εστιατορίων και διδασκαλίας, νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, αντικατάσταση όλων των υπόγειων και επιφανειακών συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, χωρίς χωρίς επεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση των χώρων που διατήρησαν την ιστορική, και πρωτότυπη εμφάνισή τους.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων είπε: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλων μας, στον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ανταποκρίθηκε γενναιόδωρα στο αίτημα του Προέδρου της ΔΟΑ Ισίδωρου Κούβελου για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης. Χτισμένη σε μία γη που ακολουθά τα βήματα της αρχαιότητας, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ενώνει το τοπικό με το παγκόσμιο και περιέχει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο των Ολυμπιακών Αγώνων. Θέλω να ευχηθώ στον διεθνή αυτό οργανισμό που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια ζωής και λειτουργίας να συνεχίσει την ανοδική του πορεία με δυναμικό τρόπο και να συνεχίσει το σπουδαίο του έργο.»

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τόνισε: «Ο ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Πιερ ντε Κουμπερτέν είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα προσκύνημα στο παρελθόν και μια πράξη πίστης στο μέλλον. Aυτά τα λόγια αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία σήμερα, με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Για να το πω απλά, η ΔΟΑ είναι σαν γέφυρα, η σύνδεση με το παρελθόν και μεταφέρει το Ολυμπιακό πνεύμα στο μέλλον. Από την Ακαδημία θα βγουν οι νέες γενιές του αθλητισμού και της κοινωνίας. Με αυτό το τρόπο η ΔΟΑ ενισχύει το ρόλο μας ώστε να θέσουμε τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Γι αυτό και όταν μου έγινε η πρόταση της ανακαίνισης της Ακαδημίας, δεν μου πήρε ούτε ένα δευτερόλεπτο να το δεχθώ. Με αυτή την ανακαίνιση επαναπροσδιορίζουμε την αποστολή της Ακαδημίας και δίνουμε νέα ώθηση στην Ολυμπιακή εκπαίδευση θέτοντας τις βασεις για ένα λαμπρό μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος.»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος επισήμανε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί επίσης την είσοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας με νέο, ανανεωμένο προφίλ, αλλά και με νέα εκπαιδευτική δυναμική, σε μια εποχή κατά την οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει ανεμπόδιστα, τον εκπαιδευτικό της ρόλο, με σκοπό τη διάδοση του Ολυμπισμού και τη διεθνή προώθησή του. Θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να πω ένα θερμό και μεγάλο ευχαριστώ στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και προσωπικά στον Πρόεδρο Τόμας Μπαχ για τη μεγάλη συμβολή τους στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεων.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ιδιοκτήτρια αυτών των εγκαταστάσεων, θα συνεχίσει να βοηθάει πάντα την ΔΟΑ. Ο κοινός δρόμος και η ευθύνη απέναντι στην κληρονομιά των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πάντα το αποκορύφωμα της σχέσης μας. Μια σχέση που ήταν πάντα δυνατή και δημιουργική και ελπίζω να συνεχιστεί και στο μέλλον.»