Πα. Μαρ 29th, 2024

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην τελετή αποκαλυπτήριων του αγάλματος της “Ηρωίδας Μανιάτισσας” στο πάρκο Δηλαβέρη

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε χθες, η τελετή αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας»  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη,  τον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, την  Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  κα Δήμητρα Κούβαρη και τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρο  Βοϊδονικόλα,  στο πάρκο Δηλαβέρη.

Την τελετή διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», προς τιμήν της  μανιάτικης παράδοσης και της  ιστορίας του πατριωτισμού,  της   αρετής  και της  αυτοθυσίας της  «Ηρωίδας Μανιάτισσας».

Το άγαλμα, το οποίο είναι δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, στη μνήμη του πατρός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι, ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της και συμβολίζει τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας  και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού.

Το άγαλμα  φιλοτέχνησε ο γλύπτης  κ. Πέτρος Γεωργαρίου και  ήταν  ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό το 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Η τοποθέτηση του αγάλματος στο πάρκο Δηλαβέρη είναι προσωρινή  μέχρι να ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό «Μανιάτικα», όπου εκεί θα είναι η οριστική του θέση.

Της τελετής των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν ως  αναμνηστικά, αντίγραφα του αγάλματος  στον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη και στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη  από τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρο  Βοϊδονικόλα και την νέα Πρόεδρο της Ένωσης κα Δήμητρα Κούβαρη.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ένα δημώδες άσμα η κα Βασιλική Καρακώστα. Ακολούθησε χορευτικό από το Χορευτικό Τμήμα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»,  το οποίο χόρεψε και τραγούδησε  τον  «Μανιάτικο».

 

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κα Νόνη Δούνια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά  κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο δωρητής του έργου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κα Δήμητρα Κούβαρη.

 

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

 

Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε:

«Αξιότιμοι  προσκεκλημένοι, σας καλωσορίζω στο πάρκο Δηλαβέρη, σε μια σημαντική τελετή για την πόλη μας.

H ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανέγερση του αγάλματος της ηρωίδας Μανιάτισσας, ήταν σωστή και χαίρομαι που επί θητείας του «Πειραιά Νικητή» και της δικής μου ως Δήμαρχος της πόλης, ικανοποιούμε ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, της μεγαλύτερης κοινότητας του Πειραιά.  Ασφαλώς χάρηκα ιδιαίτερα όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε  να δωρίσει  το άγαλμα της «Ηρωίδας Μανιάτισσας», στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτή την πρωτοβουλία.

Η ανέγερση του αγάλματος συνέπεσε με τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821, άρα η πρόταση να παραμείνει το άγαλμα στο πάρκο Δηλαβέρη μεταβατικά και να μεταφερθεί του χρόνου  στη στάση του μετρό  «Μανιάτικα», την οποία απεδέχθη το Δημοτικό Συμβούλιο, εντάσσεται και στους γενικότερους εορτασμούς για τα 200 χρόνια.

Ο Δήμος Πειραιά μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, υλοποίησε σημαντικές δράσεις. Η σημερινή εκδήλωση, όπως και η  εκδήλωση της Ένωσης Απανταχού Μανιατών και της Περιφέρειας Αττικής  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Βεάκειο θέατρο, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σ΄ αυτούς τους εορτασμούς.

Να ευχαριστήσουμε τον Σταύρο  Βοϊδονικόλα καθώς στη θητεία του, επέμεινε για να  ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και να  ευχηθούμε καλή αρχή στη νέα Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών  κα Δήμητρα Κούβαρη. Πιστεύω ότι μπορεί και θα έχει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα, όπως και ο προκάτοχός της.    Να ευχαριστήσουμε και τον  γλύπτη του έργου  κ. Πέτρο Γεωργαρίου,  για το όμορφο άγαλμα.

Οι Μανιάτες ξέρετε καλύτερα από εμένα τι συμβολίζει το άγαλμα αυτό για τον Πειραιά και όχι μόνο.  Η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελείται από Μανιάτες, όπως και οι Βουλευτές. Άρα, το μανιάτικο στοιχείο είναι όχι μόνο πολυπληθές, αλλά και ισχυρό στην πόλη μας. Όμως, το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε γι΄ αυτόν τον λόγο, διότι θα το είχαν ικανοποιήσει και προκάτοχοί μου Μανιάτες.   Ήρθε η συγκυρία, ο καιρός και μακάρι να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στην πόλη μας. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ».

Ο δωρητής του αγάλματος κ. Ευάγγελος Μαρινάκης στην ομιλία του ανέφερε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσουμε το άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας.

Μην ξεχνάμε ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη και μετά από 200 χρόνια βρισκόμαστε εδώ, σε μία ελεύθερη, δημοκρατική και κυρίαρχη χώρα.

Η ηρωίδα Μανιάτισσα: η σύζυγος, η μάνα, η γιαγιά, η αρχόντισσα της πόλης, του χωριού, η κυρά του σπιτιού, έδωσε μεγάλες μάχες για την πατρίδα μας και μεγάλωσε πολλές γενιές γενναίων ανθρώπων, επιστημόνων, πολιτικών, αθλητών, καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο μας. Ευχαριστούμε γι’ αυτό!

Πιστεύω ότι το άγαλμα αυτό ήταν ένα έργο το οποίο έπρεπε να έχει γίνει καιρό πριν, αλλά ακόμα και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πραγματοποιήσαμε ένα αίτημα πολλών ετών και θεωρούμε ότι ήταν και υποχρέωση μας να το πράξουμε.

Για άλλη μια φορά θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ να έχουμε υγεία πάνω απ’ όλα στις δύσκολες περιόδους που περνάμε με την πανδημία και να είμαστε ενωμένοι να κάνουμε πράγματα για τον Πειραιά μας και να τιμούμε ήρωες και ανθρώπους που έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  κα Δήμητρα Κούβαρη, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Αγαπητοί συντοπίτες και φιλομανιάτες,

θέλω να σας καλωσορίσω και εγώ από μεριάς μου από την Ένωση Απανταχού Μανιατών τον ιστορικότερο και μεγαλύτερο σύλλογο της Μάνης! Είναι πολύ συγκινητικό που βρισκόμαστε εδώ σήμερα να τιμήσουμε επιτέλους και στον Πειραιά, την δεύτερη πατρίδα των Μανιατών την ηρωίδα Μανιάτισσα! Την σύζυγο, την αδερφή, την θεία, την γιαγιά, την μανούλα μας! Η γυναίκα… Ειλικρινής, θρασύς, ντόμπρα, δεν ήξερε από διπλωματία, δεν μάσαγε τα λόγια της. Όλα από αυτήν ξεκινούσανε…και από το δικό της χάδι μόνο γαληνεύανε! Σκληρή, αλλά δίκαιη με χέρια γεμάτα ρόζους από την δουλειά! Και πως να μην είναι έτσι όταν πρότυπό της είναι η ηρωίδα η Μανιάτισσα στην μάχη του Διρού! Μια μάχη που έκρινε τον αγώνα για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό …γιατί αν η Μάνη έπεφτε τότε θα χανόταν η πατρίδα! Έναν αγώνα που είναι χρέος μας να γίνει γνωστός και να περάσει από γενιά σε γενιά! Μην ξεχνάτε το εξής: οι γυναίκες της Μάνης αντί να στήσουν ένα καινούριο Ζάλογγο ήταν αυτές που έκαναν κάτι επικό και μεγαλειώδες!

Όπως ανέφερε ο ακαδημαϊκός Διονύσιος Κόκκινος: Η Μάνη μας έδωσε νέες Αμαζόνες… Αυτή είναι η ηρωίδα Μανιάτισσα που τιμούμε σήμερα! Τούτο εδώ το σύμβολο δύναμης και περηφάνειας, αυτός ο θησαυρός για εμάς τους Μανιάτες του Πειραιά αλλά και της Αττικής, ήταν ένα αίτημα πολλών ετών που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Και για αυτό ευχαριστούμε από καρδιάς εσάς κύριε δήμαρχε που μας είχατε υποδεχτεί και αποδεχτήκατε το αίτημά μας, το δημοτικό συμβούλιο που το ενέκρινε (το οποίο ομολογουμένως αποτελείτο από πολλούς συντοπίτες μας), τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κύριο Αράπη που έτρεξε τα διαδικαστικά για την προσωρινή τοποθέτηση, τον γλύπτη μας Πέτρο Γεωργαρίου που δημιούργησε αυτό το αριστούργημα και φυσικά τον μεγάλο χορηγό μας τον Πρόεδρο Ευάγγελο Μαρινάκη που ανέλαβε την χορηγία της ανέγερσης του αγάλματος στη μνήμη του πατρός του, του αείμνηστου Μαρινάκη Μιλτιάδη»!

Ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος  Βοϊδονικόλας, στην ιστορική του  αναφορά για την προσφορά της Ηρωίδας Μανιάτισσας του αγώνα του 1821,  σημείωσε:

«Τον Οκτώβριο του 2018 εύνοια της τύχης ή καλύτερα πρόνοια Θεού, βρεθήκαμε στη Δημοτική Αρχή Πειραιά ο αγαπητός Δήμαρχος, τότε και τώρα, Γιάννης Μώραλης, ο ευπατρίδης Πειραιώτης επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κι εγώ ως αντιδήμαρχος και νέος τότε Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών! Στις 23 Μαΐου αναλάβαμε την νέα διοίκηση και μόλις στις 5 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο να του υποβάλλουμε το αίτημα για ανέγερση και τοποθέτηση των αγαλμάτων του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και της Ηρωίδας Δρεπανηφόρου Μανιάτισσας του Διρού! Ένα όραμα γενεών της μεγάλης Μανιάτικης κοινότητας της πόλης, να αποκτήσει τα ηρωικά του  σύμβολα, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά! Είκοσι μόλις μέρες μετά, στις 24 Οκτωβρίου 2018, σε μία ιστορική για τους Μανιάτες συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξα το αίτημα αυτό και η απόφαση υπήρξε ομόφωνη με την σχετική δαπάνη να βαρύνει τον Δήμο! Πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019, σε ομιλία μου στις υποψήφιες Μανιατοπούλες, αναφέρθηκα στο όραμα μου, το  άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας να έχει διπλό συμβολισμό: Στο ένα χέρι το δρεπάνι, που “θέρισε” τον στόλο του Ιμπραήμ στον κόλπο του Διρού ξημέρωμα 22 Ιουνίου του 1826 και στo άλλο το παιδί της, για να τιμήσουμε διαχρονικά την Μανιάτισσα Μάνα που γέννησε ήρωες σε όλους τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες!! Ο ευπατρίδης επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ευαισθητοποιήθηκε απ αυτόν τον όμορφο συμβολισμό και εξέφρασε το ενδιαφέρον του να χρηματοδοτήσει ο ίδιος την κατασκευή του!  Μας δόθηκε λοιπόν  η ευκαιρία να κάνουμε τα αποκαλυπτήριά του και να τιμήσουμε τόσο τον μεγάλο δωρητή όσο και τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, που λειτούργησε αποφασιστικά και καταλυτικά για την απόφαση υλοποίησής του, αλλά και του ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που ήδη ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης και τοποθέτησής του μέσα στο 2022 δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επί του πεζοδρόμου Π. Μπακογιάννη! Τιμή και δόξα στις Ηρωίδες Μανιάτισσες-Μάνες!!»

Ο  γλύπτης του έργου  κ. Πέτρος Γεωργαρίου,  στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε :

«Το νόημα του έργου είναι πολύ βαθύ. Το παιδί, πλην της μητρότητας συμβολίζει τη νέα ζωή, τις νέες ιδέες, τη ροή των πραγμάτων γενικά,  ενώ το δρεπάνι είναι ένα εργαλείο της καθημερινότητας. Η κίνηση του χεριού δείχνει ότι υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή μας, τις αξίες, τα ιδανικά και τα μεταλαμπαδεύουμε μέσω της νέας ζωής. Το μαντήλι έχει ανοίξει και αποκαλύπτεται η  καθαρότητα, η ελευθερία, η ομορφιά. Το πόδι της είναι γυμνό –  συνήθως η γυναίκα ήταν ερμητικά κλειστή –  πατά  στέρεα τη μάνα – γη, τον βράχο και γειώνεται. Είναι ταπεινή. Όπως τα αγάλματα της Νίκης, κάνει ένα βήμα  μπροστά. Αυτό το βήμα είναι προόδου και θάρρους, ενώ το σκούρο χρώμα του γλυπτού δηλώνει τον χρόνο που σαν σκιά μάς συνοδεύει και μάς παρακολουθεί».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης: οι Βουλευτές κ.κ Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος,  Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Δημήτρης  Μαρκόπουλος και ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός. Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα Βασιλική Θεοδωρακοπούλου –  Μπόγρη. Ο Δήμαρχος  Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρέππας, Λεωνίδας Μανωλάκος, Δημήτρης Αράπης και οι κυρίες Αθηνά  Γλύκα – Χαρβαλάκου,  Χαραλαμπία Ζηλάκου, Κυριακή Μπουρδάκου και Αντωνία Καρακατσάνη. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι : κυρίες Ειρήνη Νταϊφά και  Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα  Τουμαζάτου.  Ο Πρόεδρος  της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ. Νίκος Βλαχάκος, Κυριάκος  Σιγαλάκος,  κα Σταυρούλα Μελά  και  κ.  Γρηγόρης  Μόφορης.
Ο Πρόεδρος της Ε’  Δημοτικής Κοινότητας κ. Λεωνίδας Μελάς και Κοινοτικοί Σύμβουλοι. Η Πρόεδρος του ΣΕΦ κα Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ.  Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης, ο  Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη.  Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι όμορων Δήμων κ.α.