Αγοραστός παρουσία Τριαντόπουλου: Ζητάμε 63 εκ. ευρώ για νέα έργα και φράγματα

Επιπλέον 63 εκατομμύρια ευρώ για  νέα έργα, τα φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη, Αγιονέρι και επιπλέον  έργα  υποδομών που δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζήτησε  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην τεχνική  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα,  παρουσία του Υφυπουργού  παρά τω Πρωθυπουργώ  Χρήστου Τριαντόπουλου και  Δημάρχων  περιοχών που  έπληξε ο Ιανός.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τύχη για τη Θεσσαλία που έχει Περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό, να   ηγείται  τόσο αποτελεσματικά της διαχείρισης του Ιανού αλλά και του σεισμού. Ο Περιφερειάρχης κατάφερε μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες να βάλει μπροστά  όλα τα έργα, να τρέξουν με ταχύτητα και σοβαρότητα οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης   και σήμερα να φτάνουμε στην παραγωγή αποτελέσματος.  Σήμερα κάναμε μια γόνιμη σύσκεψη, μια  αποτίμηση   όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και μια συζήτηση για νέα απαραίτητα  έργα που με ολιστική προσέγγιση έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια,  με  την έκτακτη χρηματοδότηση της Πολιτείας και πάντα υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για έργα  προληπτικά που δεν θα επιτρέψουν στη Θεσσαλία να βιώσει  στο μέλλον αντίστοιχα  του Ιανού δυσάρεστα φαινόμενα. Ο ρόλος του Περιφερειάρχη είναι καταλυτικός. Μαζί  προχωράμε για  την επόμενη μέρα  στη Θεσσαλία.  Έχουν βγει οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις αποζημιώσεις, ήδη ξεκίνησαν  οι αποπληρωμές και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τα  επιπλέον δικαιολογητικά που χρειάζονται  σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η  διαδικασία είναι απλή, ψηφιακή  και σύντομα οι δικαιούχοι θα δουν τα λεφτά στους  λογαριασμούς τους. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά  η κρατική  ενίσχυση αυξάνεται στο 55%  ( από το 30% που ίσχυε και μάλιστα με  χρονικό ορίζοντα πολλών ετών) και οι περισσότεροι έχουν πάρει το 20% της προκαταβολής. Εν μέσω πανδημίας   τρέξαμε γρήγορα όλες τις διαδικασίες , έχουν αρχίσει οι αποπληρωμές και τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των δικαιούχων  που θα δουν να πιστώνονται τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Επιπλέον για πρώτη φορά αποζημιώνονται και  δαπάνες που πριν δεν ήταν πριν επιλέξιμες όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέσα παραγωγής, έγγειο κεφάλαιο, αποθήκες.  Αντιδράσαμε σωστά, ρεαλιστικά και δίκαια. Για το Ιανό έχουν δεσμευτεί  και διατίθενται 700 εκατομμύρια   ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ε.Ε. που  με λελογισμένη χρήση  διανέμονται για τη στήριξη των ανθρώπων  και τη αποκατάσταση των υποδομών».

Ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί  την πλημμύρα  του αιώνα  με ψυχραιμία, άριστη συνεργασία, ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Ο Ιανός άλλαξε τη λειτουργία του κράτους, οδήγησε σε δραστική μεταρρύθμιση του πλαισίου κρατικής αρωγής και σε ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα  πρωτόκολλο γρήγορων ενεργειών  και ευεργετικών νομοθετημάτων, προς  όφελος των ανθρώπων. Χτυπήσαμε το δουλοκτητικό κράτος και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με ταχύτητα,  ρυθμό,  απλοποίηση και  αυτοματισμό ενεργειών  για να μη χάσουμε τα οφέλη  που  έχουμε κερδίσει και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει όλοι μαζί. Ο Ιανός μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε  νέα έργα ουσίας  για τη Θεσσαλία όπως μεγάλα και μικρά φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα,  δίκτυα κπλ   και έχουν δοθεί και επιπλέον κίνητρα όπως αναστολές πληρωμών και πλειστηριασμών. Είμαστε εδώ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να δούμε  την επόμενη μέρα και ό,τι επιπλέον  χρειάζεται  από άποψη υποδομών αλλά και για να προχωρήσει με  δικαιοσύνη και ταχύτητα η αποζημίωση  νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που  επλήγησαν, για την ψυχραιμία τους, τη σοβαρότητα, τη συνεργασία, την υπομονή και  την καρτερικότητα που επέδειξαν. Για όλους αυτούς τους  ανθρώπους  αξίζει να παλέψουμε και να πάμε γρήγορα».

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε και έχει σε εξέλιξη έργα  οριστικής αποκατάστασης 65 εκατ. ευρώ από τον Ιανό, στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας -Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Σοφάδων- και στους Δήμους  Αλμυρού και Φαρσάλων

– η Περιφέρεια ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ για 33 νέα έργα στις παραπάνω περιοχές

– Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις εκτιμήσεις ζημίας του Ιανού  σε 4.672 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με συνολική εκτίμηση ζημιάς 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε προκαταβολή 20%, ύψους 9,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον ολοκληρώθηκαν εκτιμήσεις ζημίας από το σεισμό σε 165 επιχειρήσεις με συνολική εκτίμηση ζημιάς 1,5 εκατομμύριο ευρώ

– Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα 110 εκατ. ευρώ σε ποτάμια και 143 εκατ. ευρώ σε υποδομές στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας – Αργιθέα, Καρδίτσα και Μουζάκι.

Ο Περιφερειάρχης  ζήτησε ακόμη:

-να τακτοποιηθούν άμεσα οι  εκκρεμότητες σε όσους δεν πήραν τα 5.000 και 8.000 ευρώ

-ο ΕΛΓΑ να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για να πληρώσει τις τελικές αποζημιώσεις από Ιανό αλλά και από παγετό

-Το κράτος δεν θα  χρειαζόταν να πουλήσει μετοχές της ΔΕΗ αν λειτουργούσαν τα Υδροηλεκτρικά Έργα σε Μεσοχώρα, Συκιά και  Πευκόφυτο» πρόσθεσε ο Κώστας Αγοραστός. «Η εμμονή, χωρίς λογική, μια πολιτικής φιλοσοφίας,  αποδεικνύεται επικίνδυνη στην αναθεωρητική εποχή  που ζούμε. Μόνο από τη λειτουργία της Μεσοχώρας,  τα έσοδα της ΔΕΗ θα ενισχύονταν με  400 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος θεωρούμε αυτονόητο  ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική  στη διαχείριση του αρδευτικού νερού.   Χάρη στη συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια, οι αγρότες μας ποτίζουν χωρίς  πρόβλημα. Είναι απολύτως αναγκαίο οι  διαδικασίες να παραμείνουν οι ίδιες» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.