Featured

Αρναουτάκης: Θέλουμε μια Πράσινη Κρήτη, πρώτη στις ενεργειακές εξελίξεις

Μέσα στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται για την Ενέργεια, η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τους Δήμους και όλους τους παραγωγικούς φορείς, «προκειμένου να οδηγήσουμε το νησί στην πρώτη θέση των ενεργειακών εξελίξεων», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας το 5ο κρητικό συνέδριο ενέργειας. 

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνεται στη Χερσόνησο η Διεθνής Έκθεση Ενέργειας της Ελλάδας και το 5ο Κρητικό Συνέδριο. 

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για τη στόχευση της Περιφέρειας που εστιάζει σε «ένα νησί, καθαρό ενεργειακά, μια Πράσινη Κρήτη που γίνεται ελκυστική για τους επισκέπτες της, που είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της και το κυριότερο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η υλοποιούμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με την Αττική το 2023, «θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%».

Σημείωσε δε πως παράλληλα, με το διακρατικό ευρωπαϊκό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, «η Κρήτη αποκτά κομβικό ρόλο στη  μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Μεσογείου. Μεταβάλλεται έτσι οριστικά η θέση της Κρήτης, στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς το νησί θα γίνει μέρος των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κάνουμε έτσι ένα βήμα προς τα εμπρός, διανύοντας το δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία».

 

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι «με τη μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού  για τη Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων βελτιώνουμε συνεχώς το ενεργειακό αποτύπωμα του νησιού». 

Η διοργάνωση του 5ου κρητικού συνεδρίου ενέργειας, στοχεύει στη συγκέντρωση εθνικών αρχών, στελεχών της βιομηχανίας και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και άλλες χώρες, προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες και πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια, τη ναυτιλία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τοπικές αρχές, ρυθμιστικές αρχές, ινστιτούτα, κοινωνία, ακαδημαϊκοί, βιομηχανίες μέσω Παρουσιάσεων, Εργαστηρίων και Εκθέσεων προκειμένου ν’ ανταλλάξουν απόψεις και να συνδεθούν με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς και φορείς λήψης αποφάσεων.

Από την Περιφέρεια Κρήτης παρόντες στο συνέδριο είναι οι Αντιπεριφερειάρχες Χανίων Νίκος Καλογερής, Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης και Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη που παρουσιάζουν στο πλαίσιο του συνεδρίου την πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. 

Τελευταία άρθρα

Επίσκεψη του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στο Δημαρχείο Καβάλας

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στις περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο…

4 ώρες ago

Εγκαίνια για το Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμπακίου στο Δοξάτο

Παραδίδεται στη νέα γενιά ένα σχολείο σύγχρονο, ασφαλές και αντάξιο των προσδοκιών των παιδιών.

4 ώρες ago

Aποκατάσταση φθορών στο οδικό δίκτυο της Δράμας

Συνεχίζονται στον Δήμο Δράμας οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της οδικής ασφάλειας.…

4 ώρες ago

Νίκος Χαρδαλιάς: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση της Πλατείας Στάμου στη Μαγούλα

Στην τελική ευθεία περνά η ανάπλαση της Πλατείας Στάμου στη Μαγούλα, μετά την υπογραφή της…

5 ώρες ago

Θερμαϊκός: Έξι στρατηγικές διεκδικήσεις του Δημάρχου από τον Πρωθυπουργό

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, κατέθεσε στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με τις προτέραιότητές του για την…

5 ώρες ago

Νέα Προποντίδα: Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του Δήμου Νέας Προποντίδας για την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των κοινόχρηστων…

6 ώρες ago