Πε. Ιούν 20th, 2024

«Ο τοίχος των Ηρώων»: Η πρωτοβουλία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συγκεκριμένα μια εντυπωσιακή τοιχογραφία με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης δημιουργήθηκε στον τοίχο του κολυμβητηρίου της πόλης.

Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους και η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξη Άγιο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γρηγόριος Δίκαιος Παπαφλέσσας, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Νικηταράς, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός που έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας, μας θυμίζουν σε ποιους οφείλουμε σήμερα την ελευθερία μας.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:

«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της πατρίδας, και ο Θεός την υπογραφή του πίσω δεν την παίρνει», είπε ο Κολοκοτρώνης απευθυνόμενος στους Έλληνες, στην έναρξη της Επανάστασης.

Δεν είχαν χρήματα, δεν είχαν όπλα, δεν είχαν καν συμμάχους, είχαν όμως το πιο σημαντικό, την απόφαση να πεθάνουν για την Ελευθερία της πατρίδας.

200 χρόνια μετά όλοι εμείς που απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας ευνομούμενης πολιτείας, μιας δημοκρατίας που γεννήθηκε από τον δικό τους αγώνα και θυσία, δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τους ήρωες του 1821.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, θα τιμήσει τον αγώνα και την θυσία τους διοργανώνοντας επετειακές εκδηλώσεων, με αφετηρία την απεικόνιση των μορφών τους σε κεντρικούς δρόμους και τοίχους της πόλης θυμίζοντας στους παλαιότερους και διδάσκοντας στους νεότερους, την ένδοξη ιστορία μας και πάνω από όλα τη θυσία τους.

Γιατί τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνα και αίμα. Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821, τιμή και δόξα στην Ελλάδα μας.

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Ελληνικού Αντώνιος επισκέφθηκε την Αργυρούπολη, είδε την τοιχογραφία των ηρώων του 1821 και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρουπόλεως και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία που είχαν να κάνουν τα graffitis των αγωνιστών του απευθερωτικού αγώνα του 1821 και τους συγχαίρω διότι πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία την οποία έχουμε σήμερα.

Θερμά συγχαρητήρια”

Ο  καλλιτέχνης “Εύρυτος”, για την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας των ηρώων δούλεψε για μία εβδομάδα. Χρειαστηκαν 80 ώρες εργασίας και 500 δοχεία σπρέϋ.