Κυ. Σεπ 8th, 2024

Σε λειτουργία νέοι «έξυπνοι κάδοι» στον δήμο Φυλής

Οι νέοι υπερσύγχρονοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που είχαν τοποθετηθεί πριν δύο εβδομάδες τέθηκαν σε λειτουργία στο Πάρκο Λιάρος στο Ζεφύρι, στην πλατεία “Βορεινού” στη Ζωφριά και στην Πλατεία Ηρώων στα Άνω Λιόσια, με στόχο την αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού ιστού του Δήμου Φυλής.

Tο πρωί της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας που είχε την επίβλεψη του έργου και προχώρησε τις εργασίες με ταχύτατους ρυθμούς, παρέδωσε τους κάδους προς χρήση, στον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας – Περιβάλλοντος Μιχάλη Οικονομάκη και στον Αντιδήμαρχο Ζεφυρίου Γιάννη Μαυροειδάκο οι οποίοι και παρακολούθησαν τον τρόπο λειτουργίας των κάδων και αποκομιδής των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, “Οι νέοι έξυπνοι κάδοι είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης στον Δήμο μας, που πρέπει να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής για όλους μας. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη και σχεδιάζονται νέα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης που αλλάζουν την εικόνα της πόλης μας” τονίζει σχετικά ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται σε λειτουργία διπλοί υπόγειοι κάδοι για ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα απορρίμματα, στην πλατεία Δημαρχείου Φυλής «Νικόλαος Λιάκος», στην πλατεία Μητροπόλεως στα Άνω Λιόσια και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων στη Δροσούπολη.


Οι πρώτοι κάδοι τοποθετήθηκαν με ίδιους πόρους ενώ οι καινούργιοι που παραδόθηκαν το πρωί της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Δήμου Φυλής, εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με μικρή συμμετοχή του Δήμου.

Τα νέα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων αποτελούνται από δύο επίγειους δέκτες απορριμμάτων. Έναν κυκλικής και έναν παραλληλόγραμμης μορφής, προκειμένου να διαχωρίζεται το είδος των απορριμμάτων που δέχεται ο κάθε δέκτης.

Όλο το σύστημα βασίζεται σε αυτόματη λειτουργία. Οι δημότες με το πάτημα ενός επιδαπέδιου εμβόλου ανοίγουν το καπάκι του κάδου προκειμένου να αποθέσουν τα απορρίμματα τους και τον απενεργοποιούν αφήνοντας το ελεύθερο. Παράλληλα οι νέοι κάδοι διαθέτουν φωνητική και οπτική ενημέρωση για το χρήστη σχετικά με το είδος των απορριμμάτων που δέχεται ο κάθε δέκτης»
Η χωρητικότητα των νέων υπόγειων κάδων ανέρχεται στα 1.100 λίτρα αλλά με τη διαδικασία της συμπίεσης έχει τη δυνατότητα ανάλογα με το ειδικό βάρος και το είδος των απορριμμάτων να αυξάνεται η χωρητικότητα στον μεν κάδο με τα οργανικά-σύμμεικτα μέχρι και 10.000lt, στον δε κάδο με τα ανακυκλώσιμα μέχρι και 30.000lt.


Σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας τα νέα βυθιζόμενα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων τοποθετούνται σε πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, σε σημεία κυρίως όπου υπάρχουν κάδοι που δέχονται μεγάλο όγκο απορριμμάτων και υπερχειλίζουν τακτικά, δημιουργώντας οπτική ρύπανση και προβλήματα δυσάρεστων οσμών, με συνέπεια την υποβάθμιση της εμπορικής δραστηριότητας και τη μείωση της επισκεψιμότητας των δημοτών σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους.
Στόχος του Δήμου Φυλής είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε πολλά ακόμη σημεία και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.