Τε. Ιούν 12th, 2024

Πόλεμος για τη ΔΕΘ – Δήμαρχος Δέλτα: Δεν είναι θέμα χρημάτων – Αντιδήμαρχος Θεσσαλονικης: Πισωγύρισμα και μόνο που το συζητάμε

«Δεν προκαλούμε διχασμό, διεκδικούμε την εφαρμογή μιας λύσης μελετημένης. Έχει υποδειχθεί η ανάπλαση της ΔΕΘ σε 550 στρέμματα για την EXPO του 2008, άρα υπήρχε μια μελέτη τεκμηριωμένη, η οποία δήλωνε το πού θα πρέπει να χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις και κατ επέκταση αυτοι οι χώροι θα έμεναν προφανώς για να φιλοξενήσουν και τη ΔΕΘ.»

Αυτό δήλωσε στο Radio North 98 ο Δήμαρχος Δελτα κ. Γιάννης Ιωαννίδης, αναφορικά με την πρωτοβουλία επτά δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης, να συνεννώσουν δυνάμεις στη διεκδίκηση για μετεγκατάσταση της Helexpo-ΔΕΘ στη Σίνδο.

«Το θέμα είναι κλειστό, και αποτελεί πισωγύρισμα και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε γι` αυτό», αντέτεινε λίγο αργότερα επίσης στο Radio North 98 ο Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας.

Ο κ. Ιωαννίδης, μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: «Και όταν χάσαμε την EXPO πάλι και οι επόμενοι πρωθυπουργοί, πέντε πρωθυπουργοί, είχαν ανακοινώσει ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα γίνει και είχε υποδειχθεί και ο χώρος. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Ποιος είπε ότι η κοστολόγηση της χωροθέτησης στη Δυτική πλευρά είναι ακριβότερη από όλο αυτό το εγχείρημα που πάει να γίνει στο κέντρο της πόλης, μιας πόλης, η οποία εχει τεράστια έλλειψη πρασίνου; Το θέμα είναι ότι η διαδικασία μετεγκατάσης της ΔΕΘ θα ξανανοίξει σε πέντε..δέκα χρόνια και θα με θυμάστε γι αυτό που σας λέω τώρα, διότι ο χώρος, ο οποίος μέσα στο κέντρο θα αναπλστεί για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις αυτές θα είναι άκαιρος και ανεπίτρεπτος στην επόμενη δεκαετία. Οπότε το θέμα θα το ξαναέχει η πόλη… Το έργο της μετεγκατάστασης ήταν κοστολογημένο, υπάρχουν οι προηγούμενες μελέτες, του 2008, που μπορούν φυσικά να προσαρμοστούν. Όσον αφορά στο συνεδριακό και εκθεσιακό τμήμα, ήταν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.»

Όσον αφορά τον ρόλο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε: «Ο Μητροπολίτης εδώ και χρόνια εκφράζει την αγωνία του. Υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια. Ο ρόλος του και ο λόγος του είναι υποστηρικτικός.»

Μιλωντας για το ίδιο θέμα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Για εμένα προσωπικά, ως αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, το θέμα είναι κλειστό. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επαναφέρουμε την ατζέντα, που υπήρχε για το θέμα αυτό πριν από 15 χρόνια. Νομίζω ότι είναι ένα πισωγύρισμα. Η μελέτη για την αναπλαση της ΔΕΘ, η συμφωνία που έχει γίνει μέσα στο καλοκαίρι και όλο αυτό το σχέδιο που έχουμε δώσει στην πόλη για την ανάπλαση της ΔΕΘ και τι θα σημαίνει για την πόλη υπερβαίνει οτιδήποτε άλλο. Κάθε τι άλλο, είναι μια ατζέντα που δεν έχει θέση στο παρόν. και μόνο που το συζητάμε είναι πισωγύρισμα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος οτι θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε και από τα τέλη του 2021 θα δούμε τις πρώτες μπουλντόζες μέσα στην Έκθεση.»