Πε. Μαρ 28th, 2024

Σε απόγνωση νησιώτης δήμαρχος: Με αποδομούν – Πρώτη φορά έχω χάσει τον ύπνο μου

Οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης της δημοτικής αρχής και πρωτόγνωρη επίθεση στο πρόσωπο του δημάρχου καταγγέλλει ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου σε πρόσφατη ανακοίνωσή με μια σειρά επιχειρημάτων υποστηρίζει ότι κάποιοι κύκλοι τον ωθούν σε παραίτηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δέχεται στοχευμένες επιθέσεις από την αντιπολίτευση, εργαζόμενους του δήμου, αλλά και αντιδημάρχους, ενώ υποστήριξε πως συγκεκριμένοι κύκλοι εξυπηρετώντας συντεχνιακά, επιχειρηματικά και πολιτειακά συμφέροντα διασπείρουν ψευδείς ειδήσης προσπαθώντας να τον ωθήσουν σε παραίτηση.

Μάλιστα στην τελευταία ανακοίνωσή του αναφορικά με το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού στη Ζάκυνθο ο δήμαρχος τόνισε πως: «Πρώτη φορά στη ζωή μου έχω χάσει τον ύπνο μου σκεπτόμενος ότι μια πιθανή βλάβη στην λειτουργία του βιολογικού χωρίς τη δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης θα έχει ως συνέπεια τα λύματα να φτάσουν στην Κυλλήνη. Και τούτο οφείλεται, όπως συμφωνεί και ο αντιπρόεδρος κ. Ζαρκάδης, στο ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιώδης συντήρηση τα τελευταία 15 χρόνια, οι δε Γερμανοί τεχνικοί που ήρθαν προσφάτως έφυγαν απογοητευμένοι».

Η ανακοίνωση του Νικήτα Αρετάκη έχει ως εξής:

Τελευταίως παρατηρείται μια οργανωμένη προσπάθεια διαφόρων συντεχνιακών, επιχειρηματικών και πολιτειακών συμφερόντων να αποδομήσουν το Δήμαρχο χρησιμοποιώντας αφενός την παραπλάνηση και παραπληροφόρηση του Δημότη και αφετέρου αποκρύπτοντας τεχνηέντως ότι η πολύχρονη δική τους παρουσία οδήγησε το Νησί σε μια πολύπλευρη απαξίωση. Δυστυχώς δεν έχουν ακόμα πιστέψει ότι ο δημότης έχει διδαχθεί από το παρελθόν και δεν εξαπατάται. Προσπαθούν χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Ραδιόφωνο, τον Τύπο και τη διασπορά ψευδών πληροφοριών να επιτύχουν τη διάσπαση και απαξίωση της Ομάδος μου, που αντιπροσωπεύει τη Δημοτική Αρχή και να οδηγήσουν το Δήμαρχο σε παραίτηση.

Είναι χαρακτηριστική η προτροπή του κ. Αρμένη στο τελευταίο ΔΣ «να βρεις τρόπο να φύγεις»…

Δεν θα ακολουθήσω αυτή την προτροπή, αισθάνομαι την υποχρέωση και ευθύνη ιδιαιτέρως όταν σε κάθε ευκαιρία μου λένε οι Δημότες «είσαι η τελευταία μας ελπίδα». Πρέπει όμως να τεκμηριώσω τις πιο πάνω αναφορές μου στους μοχλούς που χρησιμοποιούν για να ανατρέψουν το Δήμαρχο.

1. Τους εργαζόμενους:

Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί σωρεία έντονων παραπόνων από αγανακτισμένους Μηχανικούς και Δημότες διότι καθυστερεί αδικαιολόγητα η μεταφορά των φακέλων των οικοδομικών αδειών από το αρχείο στην υπηρεσία της δόμησης, απόσταση 400 περίπου μέτρων, καθόσον ο ορισθείς υπάλληλος της Υπηρεσίας προέβαλε ιατρικούς λόγους αδυναμίας μεταφοράς φακέλων, από τα ράφια στο αυτοκίνητο της Υπηρεσίας. Αποφάσισα να μετακινήσω ένα κλητήρα από τους 5 που υπηρετούν στο κεντρικό κτίριο στο κτίριο του Βανάτου, ώστε ο οδηγός, ο υπάλληλος και ο κλητήρας να δώσουν επιτέλους λύση στο πρόβλημα. Έκανα όμως λάθος διότι ο Πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων μου είπε να μην γίνει μετακίνηση διότι αν το αποφασίσω ο κλητήρας θα πάρει αμέσως αναρρωτική άδεια, όπως και έγινε. Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται διαμαρτυρόμενοι Μηχανικοί και Πολίτες κατηγορώντας ως υπεύθυνο το Δήμαρχο.

Μετά από λίγες μέρες περίμενα στο Γραφείο μου παρόντος και του κ. Τουρκάκη την επίσκεψη του Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ και αφού αποχώρησε από το κτίριο ο κ. Κουτσούμπας ερώτησα τον Πρόεδρο του συλλόγου γιατί δε με ενημέρωσε την ώρα της άφιξής του και μου απάντησε πως «δεν ήρθε για μένα αλλά για τους εργαζόμενους». Την άλλη μέρα στο «ΣΤΙΓΜΑ» κατέθετε ότι «ο Γ.Γ. του ΚΚΕ επεσκέφθη τους εργαζόμενους και ο κ. Δήμαρχος ενώ ήταν στο γραφείο του αδιαφόρησε». Κατόπιν των ανωτέρω αποφάσισα να ζητήσω από τη Διεύθυνση Διοικητικού να μου γνωρίσουν σύμφωνα με το παρουσιολόγιο, το προηγούμενο δεκαπενθήμερο που ήταν το τελευταίο του Ιουνίου να μου γνωρίσουν τις ώρες εργασίας των κλητήρων στο κεντρικό κτίριο. Η απάντηση όσον αφορά τον Πρόεδρο ήταν ο Μαρίνος Νικόλαος από 15/6/2020 έως 23/6/2020 βρισκόταν σε «ρεπό, από 24/6/2020 έως 26/6/2020 σε «συνδικαλιστική άδεια», την 29/6/2020 εργάστηκε κανονικά και από 30/6/2020 σε κανονική άδεια.

2. Στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αποδόμησης του Δημάρχου.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε εισήγηση από τον κ.Τουρκάκη για παραλαβή του έργου. Ανέπτυξα ως Μ.Η. ΕΜΠ και τεκμηρίωσα ότι η παραλαβή πρέπει να αναβληθεί διότι:

α) Δια κόστος προμήθειας και εγκατάστασης των φωτιστικών σύμφωνα με την πρόταση του Τεχνικού Συμβούλου ύψους 3.317.205 ευρώ υπεγράφη σύμβασης αντί τιμήματος 11.466.453,86 (άνευ ΦΠΑ) και 14.218.402,79 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

β) Ως έτος αναφοράς ορίζεται το έτος 2016 με την υψηλότερη δαπάνη του Δήμου δια την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 1.614.490,31 ευρώ, ενώ το έτος 2018 η δαπάνη ήτο 1.395.690,23 ευρώ η δε σύμβαση υπεγράφη το έτος 2019.

γ) Πέραν τούτων η Εταιρία είχε υποχρέωση να εγκαταστήσει 19.920 φωτιστικά τα οποία προϋπήρχαν στο Δήμο συγκεκριμένης ισχύος. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου η υποχρεωτικώς προς εγκατάσταση ισχύς συνεπληρώθει χωρίς να τοποθετηθούν περίπου 3.000 φωτιστικά. Αυτά τα μη εγκαταστημένα φωτιστικά επέλεξε η Εταιρία να είναι σε θέσεις πλησίον κατοικιών λόγω προφανώς του αυξημένου κόστους εγκατάστασης. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να είναι στο σκότος σημαντικές περιοχές σε όλες τις Κοινότητες και να κατηγορείται ως υπεύθυνος ο Δήμαρχος!.

Σύμφωνα με έγγραφη ενημέρωση που είχα από τους Προέδρους των Κοινοτήτων υπάρχουν τουλάχιστον 1.608 παλαιά φωτιστικά που θέλουν άμεση αντικατάσταση και άλλα 346 καινούργια που δεν ανάβουν. Παρόλα αυτά το έργο παρελήφθη από το ΔΣ χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις μου. Στο παρελθόν παρελήφθησαν έργα τα οποία δεν έπρεπε να παραληφθούν, η αποχέτευση του Καλαμακίου, το Δημοτικό Θέατρο, οι εγκαταστάσεις στο Λίβα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο παράλαβε ένα έργο 14.218.402,79 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) αγνοώντας την πρόταση του δημάρχου και εγκρίνοντας την άμεση παραλαβή του έργου. Με αυτό τον τρόπο επέλεξε την πλήρη απαλλαγή της Εταιρίας από τις ευθύνες της και τη δυνατότητα να διαδίδεται πως ο Δήμαρχος είναι αυτός που «βύθισε τις γειτονιές στο σκοτάδι». Βέβαια «ως εκ θαύματος» συνέβη να σβηστούν από τον σκληρό δίσκο η μαγνητοφώνηση των πρακτικών της συνεδρίασης και δεν υπάρχουν οι αποδείξεις της απομαγνητοφώνησης.

3. Το Ραδιόφωνο, ο Τύπος και η διασπορά ψευδών πληροφοριών:

Την αρνητική παρουσία τούτων στην προσπάθεια αποδόμησης του Δημάρχου ο Δημότης τη βιώνει καθημερινά. Το να παίρνεις μια φωτογραφία από ένα σημείο συσσώρευσης απορριμμάτων που είναι αδύνατο να μην υπάρχει σήμερα σ’ όλο το Νησί και να προβάλεις μαζί με αυτή την έλλειψη απορριμματοφόρων ενώ γνωρίζεις ότι έχουν δεκάδες οχήματα καταστραφεί από κακή χρήση και συντήρηση και η νέα Δημοτική Αρχή έχει προκηρύξει εν μέσω κορονοϊού διαγωνισμούς προμήθειας οχημάτων ύψους 1.500.000 ευρώ είναι προφανές ότι προσπαθείς να αποδομήσεις τη νέα Δημοτική Αρχή.

Είναι αδύνατον εντός ενός μηνός από τη σχετική απελευθέρωση από τους περιορισμούς της πανδημίας να γίνει διαχείριση τεράστιας ποσότητας ογκωδών αντικειμένων από ανακαινίσεις επιχειρήσεων, κλαδιών δέντρων και συγχρόνως αποκατάσταση δεκάδων παλαιών χωματερών, αποκοπή 2.200 χιλιομέτρων χορτοκοπτικής γραμμικής όδευσης αγροτικών οδών με επιπλέον 1000 χιλιόμετρα δασικών οδών.

4. Οι Αντιδήμαρχοι

Είναι αλήθεια ότι είναι Κίρκη η προσωπική προβολή που με με το δέλεαρ της εξουσίας παραμορφώνει τους ανθρώπους. Αυτό μου έρχεται στη σκέψη διότι σε συνάντηση που είχα με τον Αντιδήμαρχο κ. Βαρβαρίγο του εξήγησα επαρκώς ότι το « Λίγοι» που είπα στο ΔΣ ήταν ποσοτικό κι αν εάν αποσκοπούσα σε ποιοτικό χαρακτηρισμό θα χρησιμοποιούσα το «ανεπαρκείς». Παρά ταύτα, την άλλη μέρα στο «ΣΤΙΓΜΑ» αντί να πει αυτά που του είπα υποστήριξε τη διαστρεβλωμένη θέση των κατηγόρων μου. Όσον αφορά ότι οι αντιδήμαρχοι ανακοινώνουν ότι ξοδεύουν χρήματα δικά τους η δική μου άποψη είναι ότι ο Δήμος δεν έχει ανάγκη από τέτοιες αδιαφανείς προσφορές συμπληρούμενες από αδιευκρίνιστες κοινωνικές συμμετοχές χορηγών που μπορεί να παρεξηγηθούν, κι αν κάποιος θέλει να προσφέρει έχει τη δυνατότητα να δηλώσει «άμισθος».