Τρ. Απρ 16th, 2024

Οι Μακεδόνες δήμαρχοι τίμησαν τον Καράογλου για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση

Με ειδική τελετή, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου για την ουσιαστική συμβολή του στην εδραίωση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, από την οποία προέρχεται και υπηρέτησε σχεδόν 20 χρόνια.

Οι Δήμαρχοι τίμησαν τον κ. Καράογλου ως έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια καταξιώθηκε σαν βουλευτής και υπουργός, θυμίζοντας του τα όμορφα χρόνια που έζησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 όταν διετέλεσε γραμματέας στη Διοικούσα Επιτροπή της τότε ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, καθώς είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου Λαγκαδά. (1987-1994).

Στη διάρκεια της συνεδρίασής του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του οργάνου, Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, υποδέχθηκε τον υφυπουργό Εσωτερικών, στον οποίο πρόσφερε αναμνηστικό – αντίγραφο της απόφασης, η οποία γνωστοποιούσε τη συγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης σε σώμα, στις 19 Μαρτίου του 1991, με τη συμμετοχή του στη θέση του γραμματέως.

Ο υφυπουργός, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του έκαναν οι Δήμαρχοι, αλλά και για το ξεχωριστό δώρο της ΠΕΔΚΜ, στην οποία μάλιστα δώρισε από την πλευρά του μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου, που συμβολίζει τον άρρηκτο δεσμό με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Υποδεχθήκαμε τον Θεόδωρο Καράογλου με το θεσμικό του ρόλο, αλλά και ως φίλο, γιατί σε πολλά θέματα της Αυτοδιοίκησης μπαίνει μπροστά, τα έχει στηρίξει και ξέρουμε ότι θα τα στηρίζει και στο μέλλον, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο και για την Τ.Α» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης.

«Η σημερινή μέρα», είπε χαρακτηριστικά, «έχει έντονο συμβολισμό και είναι συγκινησιακά φορτισμένη, γιατί «υποδεχόμαστε ένα φίλο από τα παλιά, αφού έχει περάσει σχεδόν 20 χρόνια της  ζωής του από τους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, υπηρετώντας και τους δυο βαθμούς».

«Ο Θεόδωρος Καράογλου έχει κάθε λόγο  να νιώθει αυτοδιοικητικός και τον νιώθουμε και εμείς το ίδιο. Μάλιστα, εγώ πάντοτε το συζητώ και το έχω στη ψυχή μου, ότι άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε το χωριό του το Ζαγκλιβέρι και ξεκίνησε από εκεί, μπορεί να κυβερνήσει τον κόσμο ολόκληρο. Το δύσκολο είναι να μπορέσεις να κυβερνήσεις την μικρή σου κοινωνία. Εκείνος το έκανε με επιτυχία, συνέχισε στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και μετά καταξιώθηκε ως βουλευτής και σαν υπουργός» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Αυτοδιοίκηση, που θέλει τη στήριξη του, θα την έχει, όχι μόνο για θέματα που αφορούν μεμονωμένα κάποιους Δήμους, αλλά συνολικά την Αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας.

Καράογλου: Η κυβέρνηση στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Καράογλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δημάρχους ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, γνωστοποιώντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση για την επίλυση τους.

«Η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού έχει μια πρωτογενή σχέση με τους πολίτες. Πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλο σχολείο και είναι πολύ χρήσιμο για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, να περάσουν από αυτό το μεγάλο σχολείο» σχολίασε ο κ. Καράογλου.

Δήλωσε περήφανος που υπηρέτησε για 18 χρόνια την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, ενώ διαβεβαίωσε τους αιρετούς ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της Τ.Α

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όλα τα θεσμικά τους προβλήματα. Έχει ήδη αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα που σχετίζεται με το απαράδεκτο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που χωρίς τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις θα έδινε ακυβερνησία σε πολλούς δήμους».

Ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο που θα προωθήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου,  δίνοντας τη δυνατότητα στον πλειοψηφούντα συνδυασμό, στο δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που λαμβάνει 40% ή 42% συγκεντρώνοντας τα 3/5 του συνόλου των συμβούλων από την παράταξη του, να μπορέσει να διοικήσει.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό και θα αποφασιστεί με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, στο πλαίσιο διαβούλευσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων, «Αντώνης Τρίτσης», λέγοντας πως τα κονδύλια του, ύψους 2,5 δισ. ευρώ είναι διασφαλισμένα  από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΕτΕπ και θα βοηθήσουν την Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και να προχωρήσει αναγκαία έργα και δράσεις