Κυ. Ιούν 23rd, 2024

Παραχωρείται στον δήμο Κορυδαλλού η έκταση στο Σχιστό για κατασκευή αθλητικού κέντρου

Υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (συναρμόδια υπουργεία τα Εσωτερικών, Οικονομικών και Τουρισμού) παραχώρησης κατά χρήση στον Δήμο Κορυδαλλού της απαλλοτριωμένης από τη ΓΓΑ έκτασης 115 στρεμμάτων στο Σχιστό (πρώην Λατομεία).

Η υπογραφή της ΚΥΑ πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορυδαλλού, παρουσία του Δημάρχου, Νίκου Χουρσαλά, των βουλευτών Γιάννη Τραγάκη και Δημήτρη Μαρκόπουλου, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αθλητικών σωματείων και κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, που χρόνιζε δύο δεκαετίες και είχε ξεκινήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004: Για την κατασκευή, στη συγκεκριμένη έκταση, αθλητικού κέντρου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις κ.ά.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε:

«Χαίρομαι που επί της θητείας μου, επιτέλους, ολοκληρώνεται αυτό το ζήτημα, το οποίο ανατρέχει περισσότερο από 20 χρόνια πριν και σήμερα κάνουμε το ξεκίνημα, την αρχή της υλοποίησής του για να εξυπηρετηθούν οι εξής ανάγκες:

Η ανάπτυξη τόσο του τοπικού αθλητισμού όσο και της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας.
Η αξιοποίηση μιας μέχρι τώρα ανενεργής επένδυσης.
Η ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών με την δημιουργία ευρείας-ολυμπιακής κλίμακας έργων
Η ενίσχυση της αθλητικής παιδείας των κατοίκων του Δήμου αλλά και του Λεκανοπεδίου.
Η μελλοντική χρήση των εγκαταστάσεων, που θα ανεγερθούν από τοπικές αλλά και εθνικές ομάδες και ομοσπονδίες, με συνεργασία Δήμου, ΓΓΑ και Αθλητικών Φορέων.
Μάλιστα, έχω συζητήσει με τον Δήμαρχο και φίλο, Νίκο Χουρσαλά, για την υπογραφή ενός «Συμφώνου Συνεργασίας» ώστε όλοι μαζί, σε στενή συνεργασία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, του Δήμο Κορυδαλλού, της Περιφέρειας Αττικής, και των τοπικών σωματείων και φορέων, να ενώσουμε δυνάμεις για τη δημιουργία ακόμα ενός αθλητικού πόλου του Λεκανοπεδίου».

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς, δήλωσε:

«Σήμερα, Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, είναι μία ιστορική μέρα για την πόλη του Κορυδαλλού. Είναι η μέρα που ο Δήμος μας «μεγαλώνει» κατά 115 στρέμματα γης, τα οποία μας παραχωρούνται κατά χρήση, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε –επιτέλους- μετά από 20 χρόνια παραλείψεων και αστοχιών, να γίνει πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο της πόλης. Να αποκτήσουμε στην παραμελημένη για χρόνια περιοχή του Σχιστού, έναν μοναδικό χώρο άθλησης που θα είναι ανοικτός, ώστε να τον απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Κορυδαλλού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που από την πρώτη στιγμή έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον προκειμένου να ολοκληρωθεί, ταχύτατα, η σύνθετη διαδικασία της παραχώρησης. Συνεργαστήκαμε συστηματικά και δώσαμε από κοινού μία λύση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων. Κυρίως, όμως, επιτρέπει την άμεση αναβάθμιση της έκτασης, η οποία είχε μετατραπεί σε εστία παραβατικότητας, εγκατάλειψης και παρακμής.

Ο Δήμος Κορυδαλλού, με τη σημερινή απόφαση, καθίσταται από συνοδοιπόρος, οδηγός στην εξέλιξη και υλοποίηση του έργου. Πλέον έχουμε την ευθύνη να αξιοποιήσουμε την έκταση. Θα το κάνουμε, εργαζόμενοι μεθοδικά, αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης, ώστε ο Κορυδαλλός μας να γίνει η πόλη που δεσμευτήκαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκησή της».

Στην ΚΥΑ αναφέρονται τα εξής:

«Παραχωρείται στον Δήμο Κορυδαλλού άνευ ανταλλάγματος η χρήση της έκτασης με ΚΑΕΚ 050713257073/0/0, εμβαδού 114.631τ.μ. ιδιοκτησίας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών, σύμφωνα με το αρθ.23 του Ν.4049/2012 «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 44 του Ν.4250/2014, για την ανέγερση συμπληρωματικών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, παρ. 2 του Ν. 3207/2003 «Ρύθμιση θεμάτων Ολυμπιακής Προετοιμασίας και άλλες διατάξεις» και απεικονίζεται με τα στοιχεία 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,1 στο υπ’αριθ.ΑΤΤ-227 (Φεβρουάριος του 2003) τοπογραφικό διάγραμμα και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αυτής και στα με αρ. πρωτ. 4602/25.05.2020 πιστοποιητικά του Κτηματολογικού Γραφείου Νίκαιας (εξαιρουμένων των έξι γεωτεμαχίων για τα οποία δεν έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση), υπό τις εξής προϋποθέσεις :

Α. Να διατηρήσει ο Δήμος Κορυδαλλού την αθλητική χρήση του χώρου για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της παραχώρησης.

Β. Το συνολικό κόστος των εργασιών για την ανέγερση ή κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, την τέλεση εργασιών επισκευής, ανακαίνισης, επέκτασης ή βελτίωσης αυτών να καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από το δικαιούχο της παραχώρησης Δήμο Κορυδαλλού, βάσει μελετών που θα συντάσσονται από το δήμο Κορυδαλλού και θα εγκρίνονται από τη Γ.Γ.Α.

Γ. Το σύνολο των πάσης φύσεως λειτουργικών δαπανών να καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από το δικαιούχο της παραχώρησης Δήμο Κορυδαλλού.

Ε. Να αναλάβει ο Δήμος Κορυδαλλού την υποχρέωση εκτέλεσης όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την απομάκρυνση των καταπατητών της έκτασης καθώς και την προστασία αυτής από παράνομες ενέργειες.

ΣΤ. Επισημαίνεται ότι εκκρεμούν αγωγές τρίτων και να προβεί ο Δήμος Κορυδαλλού σε τυχόν ενέργειες που θα απαιτηθούν.

Ζ. Ο Δήμος υποχρεούται να τηρεί τις δεσμεύσεις που αποφασίσθηκαν στις υπ’αριθ.63/2020 (ΑΔΑ:9687ΩΛΩ-621/08.04.2020) και 73/2020 (ΑΔΑ: 6993ΩΛΩ-Ο63/21.05.2020) Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στην αντίθεση περίπτωση η έκταση περιέρχεται αυτόματα στην Γ.Γ.Α.

Η κατά τα ανωτέρω μεταβίβαση διενεργείται υπό τον όρο του αμεταβίβαστου σε τρίτους».

Κατόπιν, ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Χουρσαλάς μαζί με το δημοτικό συμβούλιο και εκπρόσωποι σωματείων της περιοχής πραγματοποίησαν αυτοψία στην εν λόγω έκταση, που παραχωρήθηκε από την ΓΓΑ στον Δήμο Κορυδαλλού».