Πε. Μάι 23rd, 2024

Κοροναϊός και μεταναστευτικό στη συνεδρίαση των δημάρχων Β. Αιγαίου- Με συμμετοχή Παπαστεργίου

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, υπό την προεδρία του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η επόμενη ημέρα για τα νησιά μας μετά την πανδημία του COVID – 19.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης, Άρης Χατζηκομνηνός, οι Δήμαρχοι Χίου, Σάμου, Οινουσών, Ψαρών, Ικαρίας και τα μέλη της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, Μιχάλης Μαμάκος και Δημήτρης Βαρβαγιάννης.

Ανοίγοντας την συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μυτιλήνης αναφέρθηκε στην ανάγκη για έκτακτη ενίσχυση των νησιών του Βορείου Αιγαίου μετά την πανδημία του COVID – 19, αλλά και σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού.

Ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις από τους δημάρχους όλων των νησιών, προκειμένου να τεθούν υπόψη των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των Δήμων της χώρας. Πρόσθεσε πως στην προγραμματισμένη αυριανή (29-4-2020) συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα τεθούν τα θέματα που θα υποβληθούν από την σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ.

Ακολούθησε η τοποθέτηση των δημάρχων των νησιών, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Βασικά προβλήματα που συζητήθηκαν και θα τεθούν στα αρμόδια υπουργεία είναι:

– Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων για στήριξη των Κοινωνικών Δομών.
– Η οικονομική ενίσχυση για την λειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
– Προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την καθημερινότητα των πολιτών.
– Μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ για όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου.