Πε. Μαρ 28th, 2024

Μέρα νύχτα κοντά στους άστεγους ο Δήμος Αθηναίων – Μπακογιάννης: Φροντίδα για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Σε σημαντικό ανασχεδιασμό των επιτόπιων παρεμβάσεων στον δρόμο, με διπλασιασμό των βαρδιών του streetwork, προχώρησε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του άστεγου πληθυσμού της πόλης. Έτσι, από τις αρχές αυτού του μήνα, οι άνθρωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α. πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις στο δρόμο, καθημερινά, από το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ.

Για να υλοποιηθεί ο νέος πιο αποτελεσματικός σχεδιασμός προηγήθηκαν δύο σημαντικά βήματα:

· ενίσχυση του στόλου των αυτοκινήτων του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (από τρία απαρχαιωμένα οχήματα, σήμερα διαθέτει πέντε υπερσύγχρονα, ανάμεσά τους ένα ηλεκτροκίνητο και ένα με φυσικό αέριο).

· ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας με επιστημονικό προσωπικό – κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους αλλά και στελέχωση του οργανισμού με ψυχίατρο.

Οι ομάδες του streetwork «επιχειρούν» πλέον πρωί και βράδυ σε όλα τα γνωστά στην Κοινωνική Υπηρεσία σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι, αλλά και στα σημεία που υποδεικνύουν πολίτες οι οποίοι επικοινωνούν καθημερινά μέσω της εφαρμογής novoville, του τετραψήφιου 1595 αλλά και  των τηλεφωνικών αριθμών 210 5246515-16.

Στη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεών τους, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ χαρτογραφούν τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφουν τις ανάγκες τους, χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, τους ενημερώνουν για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής και τους προσφέρουν άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα).

Ο σχεδιασμός αλλάζει σε περιόδους ψύχους, καθώς το Κ.Υ.Α.Δ.Α. τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή και πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στα σημεία που υποδεικνύουν οι πολίτες, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Υ.Α.Δ.Α και του 1595, αλλά και σε όλους τους άστεγους που έχουν εντοπίσει οι προηγούμενες βάρδιες του streetwork.

Στη διάρκεια αυτών των παρεμβάσεων, οι ομάδες παρέχουν στους άστεγους κουβέρτες και είδη ένδυσης (σκούφους, κασκόλ), ζεστό τσάι, χυμούς και τρόφιμα και τους ενημερώνουν για τους θερμαινόμενους χώρους που πάντα διαθέτει ο δήμος για την προστασία τους.

«Πρόνοια και φροντίδα σημαίνει ο δήμος να βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που τον έχουν ανάγκη, όποια στιγμή, σε κάθε σημείο της πόλης. Και έχει μεγάλη σημασία αυτό να γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και αξιοπρέπεια. Αυτοί είναι οι λόγοι που εκσυγχρονίζουμε και ενισχύουμε το δυναμικό και τον εξοπλισμό μας. Οι άνθρωποι της Αθήνας, με όποιο πρόβλημα, είναι δικοί μας άνθρωποι. Είναι οι ψυχές που μας χρειάζονται με πράξεις, κάθε μέρα» επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.