Πε. Απρ 18th, 2024

Δικλείδες ασφαλείας για την πρώτη κατοικία

Ανυποψίαστα είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί μετά την εκπνοή του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου. Έχοντας κατά νου τις εφιαλτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Ισπανία, με τις μαζικές εξώσεις όσων οφειλετών δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν αναλάβει τον νέο πτωχευτικό νόμο πασχίζουν να θέσουν ασφαλιστικές δικλίδες έστω την τελευταία στιγμή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος Πτωχευτικός, αν και πατάει πάνω στη σχετική Οδηγία, βρίσκεται ακόμα, από νομοτεχνικής άποψης, σε πολύ πρώιμο στάδιο, κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια έως την Πρωτομαγιά στενεύουν επικίνδυνα, με ορατό το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι «τρύπες» στο πλαίσιο και να παραδοθούν τα νοικοκυριά βορά στα funds και τους servicers. Αυτό είναι ακριβώς το σημείο που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση από αυτή που έρχεται μετά την Πρωτομαγιά.

Με την εκπνοή του πλαισίου προστασίας, οι οφειλέτες θα καλούνται σε «διαπραγμάτευση» με τους πιστωτές, προκειμένου να ρυθμίσουν αρρύθμιστα δάνεια. Ποιο είναι το πρόβλημα; Έως τώρα είχαν απέναντί τους την τράπεζά τους, αλλά πλέον στη θέση αυτή θα βρίσκονται τα funds που θα αγοράσουν μέσω τιτλοποιήσεων τα «πακέτα» (και) των στεγαστικών δανείων. Όπως παραδέχονται τραπεζικοί παράγοντες, είναι δύσκολο, αν όχι απίθανο, τα funds και οι servicers να μπουν στη λογική των ρυθμίσεων, όπως τις ξέραμε έως τώρα, καθώς στόχος τους είναι η αποκόμιση των μέγιστων δυνατών κερδών. Από τη στιγμή που τα δάνεια αυτά θα «παίζουν», μάλιστα, στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή θα πωλούνται και θα αγοράζονται, η πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα γίνει ασφυκτική.

Τι θα συμβαίνει με όσους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των funds; Θα πτωχεύουν, με βάση τον νέο νόμο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Θα ρευστοποιείται κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, δηλαδή κινητά και ακίνητα, χωρίς φυσικά να εξαιρείται η πρώτη κατοικία. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα γι’ αυτά τα νοικοκυριά; Θα παίρνουν κάποιο στεγαστικό επίδομα προνοιακού τύπου, με το οποίο θεωρητικά θα μπορούν να ζητήσουν την παραμονή στο ίδιο τους το σπίτι έναντι ενοικίου. Το πρόβλημα είναι ότι το αίτημα αυτό δεν θα δεσμεύει τους πιστωτές, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση θα ζητάνε υψηλό ενοίκιο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αμέσως μετά θα ξεκινά η 20ήμερη προθεσμία για έξωση με συνοπτικές διαδικασίες.

Πηγή: parapolitika.gr