Κυ. Ιούν 23rd, 2024

Την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ επισκέφθηκε ο Γιώργος Πατούλης

Την πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Α. Δημόπουλο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν Αντιπρυτάνεις και καθηγητές που έχουν τη συντονιστική ευθύνη των νέων κέντρων αριστείας του ΕΚΠΑ.

Παρών ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γ. Δημόπουλος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προοπτική συνεργασίας της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο, μέσω των κέντρων αριστείας τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και ερευνητικών μεθοδολογιών πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες, όπως είναι η δημόσια υγεία, η πολιτική προστασία, το περιβάλλον, η μεσογειακή διατροφή, η διά βίου εκπαίδευση.

Ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε τη χρησιμότητα συμβολής της τεχνογνωσίας του ΕΚΠΑ, στις πολιτικές και δράσεις της Περιφέρειας, προς όφελος των πολιτών.

Με αυτή την άποψη συνηγόρησε ο κ. Πατούλης ο οποίος επισήμανε πως με δεδομένη την πρόθεση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας να δώσει προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, επιδιώκονται συνέργειες με ιστορικές πανεπιστημιακές δομές, όπως είναι το ΕΚΠΑ.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα νέο κύκλο στις σχέσεις του ιστορικού Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια. Η Αττική έχει γυρίσει σελίδα. Κάνει μία αναπτυξιακή επανεκκίνηση και σ΄αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε συνέργειες στην κατεύθυνση της καινοτομίας, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αττικής. Βούλησή μας είναι να προωθούμε πολιτικές, απόλυτα προσαρμοσμένες στην επιστημονική γνώση και σ΄αυτή την κατεύθυνση, στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας είναι μεταξύ άλλων η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και η εκπόνηση σοβαρών και εμπεριστατωμένων μελετών για κρίσιμα ζητήματα, προσανατολισμένες στις ανάγκες των πολιτών, με στόχο να συμβάλλουμε από κοινού στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα θεματικά αντικείμενα των κέντρων αριστείας των ΕΚΠΑ, πάνω στα οποία θα εξεταστεί η οικοδόμηση μίας συνεργασίας με την Περιφέρεια, όπως προσδιορίστηκαν από τους υπευθύνους καθηγητές αφορούν ζητήματα όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, προγράμματα προληπτικής ιατρικής στα σχολεία, καινοτόμες μεθοδολογίες στον τομέα ανακάλυψης φαρμάκων, διαχείριση κρίσεων από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση των απορριμμάτων, η παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η δια βίου εκπαίδευση ενηλίκων, η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές, η πιστοποίηση τροφίμων και η αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Περιφέρεια επιθυμεί να καταστήσει ένα ιστορικό ίδρυμα όπως είναι το ΕΚΠΑ, αρωγό στην προσπάθεια της να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρύτανη και τους καθηγητές για την ανοιχτή προκήρυξη του ΠΕΠ Αττικής για έρευνα και εκσυγχρονισμό υποδομών, το οποίο απευθύνεται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Παιδικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία και με το ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι παρεμβάσεις σηματοδοτούν την πρόθεση του να έχει μία αγαστή συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. «Τέτοιου είδους συνέργειες θα προσδώσουν στην Αττική μας υπεραξία και θα ενισχύσουν το brand name της» επισήμανε.

Αναλυτικά στη συνάντηση μετείχαν οι Αντιπρυτάνεις Α. Τσαγκρής, Δ. Τουσούλης, Ν. Βούλγαρης, ο Πρόεδρος του τμήματος Φυσικής Γ. Τόμπρας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Ι. Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος του τμ. Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, καθηγητής Φυσικής Κ. Καρτάλης, ο Πρόεδρος του τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε. Λέκκας, ο καθηγητής του τμ. Χημείας Γ. Κοκοτός, η καθηγήτρια Χημείας Χ. Μητσοπούλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης , Διατροφής και Αειφορίας Θ. Σφηκόπουλος, ο καθηγητής τμ. Φαρμακευτικής Λ. Σκαλτσούνης και ο καθηγητής Χημείας, Πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Θωμαίδης.