Featured

Τρίκαλα: Λεωφορεία Χωρίς Οδηγό και «οδηγός» για τεχνητή νοημοσύνη οχημάτων μέσω Κίνας

Η νέα εποχή στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοματοποιημένης ηλεκτροκίνησης για τον Δήμο Τρικκαίων. Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2019 δύο γεγονότα «υπογράφουν» αυτή τη νέα εποχή. ΤΟ πρώτο, η υπογραφή σύμβασης για την κυκλοφορία 2 πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρικών λεωφορείων. Το δεύτερο, οι δυνατότητες συνεργασίας με κινεζικό όμιλο εταιρειών, για ίδρυση στα Τρίκαλα, Κέντρου Ερευνας για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση.

Η σύμβαση συνεργασίας για την κυκλοφορία 2 πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρικών οχημάτων (λεωφορεία) υπογράφτηκε ανάμεσα στην e-trikala AE και την εταιρία AMANI SWISS, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος AVINT. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν επιβάτες από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων (οδός Οθωνος) προς τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ριζαριό και αντιστρόφως.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη συνεχή προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων για καινοτόμες δράσεις, υλοποιείται προσπάθεια για συνεργασία με κορυφαίο κινεζικό όμιλο, τον Weichai Group. Η συνεργασία, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, αφορά στην ίδρυση στα Τρίκαλα, ενός Κέντρου Ερευνας (R&D) για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση.

Τομείς, στους οποίους ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη πρωτοπορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα AVINT, εξάλλου, ουσιαστικά συμπληρώνει την πετυχημένη λειτουργία του CITYMOBIL2, που το 2015 έφερε και δοκίμασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τα ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης. Εκείνη την περίοδο, παράλληλα με το λεωφορείο χωρίς οδηγό χρησιμοποιήθηκαν και 2 ηλεκτρικά αυτοκίνητα BMW i3.

Η ηλεκτροκίνηση στον Δ. Τρικκαίων

Το πρόγραμμα AVINT συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις και υποδομές της e-trikala και του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως:

· Το πρόγραμμα ELVITEN που από τις αρχές του 2019 διαθέτει ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες της πόλης (συνολικά έχουν

καταγραφεί πάνω από 5296 ταξίδια με τα εν λόγω οχήματα, καλύπτοντας συνολική απόσταση πάνω από 15.622Km).

· Τους 2 σταθμούς δωρεάν φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν εγκατασταθεί από το 2018 στο κέντρο της πόλης (Δημοτικό Parking Κανούτα) και στον Μύλο Ματσόπουλου και έχουν εξυπηρετήσει έκτοτε δεκάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.

· Το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Δήμου Τρικκαίων (δωρεά της εταιρείας Γκοργκόλης ΑΕ) που χρησιμοποιείται από την Διεύθυνση Καθαριότητας για την επίβλεψη των εργασιών στην πόλη.

Τελευταία άρθρα

14.000 τ.μ. δημόσιων κτημάτων παραχωρούνται στον Δήμο Πύλου-Νέστορος

Σημαντική ενίσχυση της δημοτικής περιουσίας με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.

49 λεπτά ago

Παπάγος-Χολαργός: Νέος χλοοτάπητας στον αθλητικό χώρο «Φοίβος»

Από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου το γήπεδο θα είναι στη διάθεση του κοινού.

1 ώρα ago

Βάρεια: Υπογράφηκε η σύμβαση για τη νέα λιμενική εγκατάσταση

Επένδυση 4,2 εκ. ευρώ αλλάζει τα δεδομένα στο παραλιακό μέτωπο.

1 ώρα ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το NEA SMYRNI HISTORICAL RUN 2026

Από τις 09.00 το πρωί ως τις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Οκτωβρίου θα…

2 ώρες ago

Ψηφιακή αναβάθμιση Επιμελητηρίου Βοιωτίας

Επιδιώκεται η δημιουργία νέων εργαλείων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης.

2 ώρες ago

Συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων με την Πρέσβη του Βιετνάμ

Η κ. Φαμ Τι Θου Χουόνγκ έθεσε την προοπτική διοργάνωσης μιας κοινής πολιτιστικής εκδήλωσης στα…

2 ώρες ago