Πα. Μαρ 29th, 2024

Ο «Ηφαστίων» δοκιμάζει την Κρήτη: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και κατολισθήσεις

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καταγράφονται από την κακοκαιρία.

Aποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» η οποία κατά τη διάρκεια της Τρίτης αναμένεται να δώσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Οροπέδιο Λασιθίου με το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου να είναι πλημμυρισμένο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, η ποσότητα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι και επιβάλλεται η αποφυγή οποιασδήποτε μετακίνησης μέσα στον κάμπο.

«Είναι ασύλληπτες οι ποσότητες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φτάσει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα και γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις καλλιέργειές του», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αυξήσει την ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και στον περιφερειακό δρόμο. «Ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντονα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια- αντιλαμβάνεται για τι όγκους νερού, μιλάμε» σημείωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Κατολισθήσεις σε δρόμους λόγω κακοκαιρίας
Οι Αρχές καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ιδιαίτερα στις περιοχές Πλατάνι, Νωπήγεια λόγω κατολισθήσεων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Στον Δήμο Κισσάμου κλειστός παραμένει ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου.

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο.

Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα, για λόγους ασφαλείας, το κολυμβητήριο Χανίων.
Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας και στην υδροδότηση περιοχών της πόλης των Χανίων.

Ζημιες από την κακοκαιρία στο Ενετικό λιμάνι
Από τους θυελλώδεις ανέμους και τον υψηλό κυματισμό «χτυπήθηκε» και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων όπου προκλήθηκαν ζημιές σε τμήματα της χερσαίας ζώνης.