Πε. Μαρ 28th, 2024

Δήμαρχος έδιωξε μετανάστες από την πλατεία: «Go, Go now, φύγετε όλοι από εδώ» (Βίντεο)

«Go! Go now! Φύγετε όλοι από εδώ, τώρα!». Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, κατέβηκε το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα και εκδίωξε τους μετανάστες που βρίσκονταν εκεί. Όπως ανέφερε, είχαν επιχειρήσει να κάνουν κατάληψη της πλατείας, κάτι που αποτράπηκε με την επέμβαση της αστυνομίας και τη συνδρομή του ίδιου.

Στο βίντεο, που καταγράφηκε από το Samos 24, ο δήμαρχος ακούγεται να χρησιμοποιεί και υβριστικούς χαρακτηρισμούς απευθυνόμενος σε έναν από τους μετανάστες και φαίνεται να τον απωθεί με τα χέρια του, ζητώντας του να αποχωρήσει από την πλατεία.

«Ξανά κατάληψη της κεντρικής πλατείας. Τους απομάκρυνε η αστυνομία. Πλέον θα αναλάβουμε εμείς δράση, να κερδίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θέλουμε λύση αυτή τη στιγμή. Να φύγουν από το νησί! Τέλος! Δεν υπάρχει άλλη λύση. Τέλος!».

Ο δήμαρχος έδειξε έναν από τους αλληλέγγυους που συνόδευαν τους πρόσφυγες, λέγοντας πως είναι αυτός που μεταφράζει τις ανακοινώσεις στα αραβικά, ενώ νωρίτερα ο ίδιος και μια συνεργάτιδά του είχαν έντονο διάλογο με μια γυναίκα που δήλωνε τουρίστρια.

Ο κ.Στάντζος εξέφρασε, παράλληλα, την διαμαρτυρία του για τις «συνθήκες θερμοκηπίου», όπως είπε, στις οποίες σήμερα η Σάμος υποδέχεται τους υψηλούς της επισκέπτες: τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο, και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ειδικό συντονιστή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, Αλκιβιάδη Στεφανή. Διαμαρτυρήθηκε για το ότι δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση μαζί του.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός βρέθηκε στη Σάμο για να συναντηθεί με το πλήρωμα της πορτογαλικής ακτοφυλακής που συμμετέχει στην δύναμη της FRONTEX και περιπολεί στο Ανατολικό Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Στο ΚΥΤ του Βαθέος στη Σάμο και στους χώρους περιμετρικά από αυτό διαβιούν σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες 7.435 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 648 άτομα.

Πηγή: Samos24