Πα. Απρ 26th, 2024

Θεοδωρικάκος στη διακομματική: Κάνουμε τα πάντα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διακομματική επιτροπή και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας».

Η Διακομματική Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα 16/10/2019,  στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στη συνεδρίαση που διήρκεσε δυόμιση ώρες περίπου καταγράφηκαν οι θέσεις των κομμάτων σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, με την ίδια σύνθεση, την ερχόμενη Δευτέρα, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να προτείνει σχέδιο συμφωνίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Βασική θέση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι η διευκόλυνση να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους είναι αίτημα διαχρονικό και το υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Η «κόκκινη γραμμή» σε αυτό το ζήτημα είναι η ισοτιμία της ψήφου.

Τα τέσσερα σημεία της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών είναι τα εξής:

  1. Η ισοτιμία της ψήφου
  2. Πόσοι βουλευτές θα εκλέγονται
  3. Εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους θα εγγράφονται όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου
  4. Διαδικασία για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί να δοθεί λύση «σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή και με την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία» και τόνισε ότι «το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση αυτή να έχει δικαίωμα να αλλάζει το εκλογικό σώμα».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «εθνική υποχρέωση να ψηφίσουμε για τους Έλληνες του εξωτερικού».

O βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι το κόμμα του ζητεί να υπάρχουν οικονομικοί δεσμοί και φορολογικές υποχρεώσεις με την Ελλάδα (π.χ. ενεργό ΑΦΜ).

Την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με την Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση και το ΜέΡΑ 25, το οποίο εκπροσώπησε η Φωτεινή Μπακαδήμα.

Από πλευράς Ελληνικής Λύσης,ο Νίκος Πολίτης, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιστολική ψήφο.