Πε. Μαρ 28th, 2024

Νόνη Δούνια στο «Κάλπη19»: Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε

*Συνέντευξη στον Γιώργο Νόκο

«Στις εκλογές αποφασίζουµε αν η χώρα θα πάει µπροστά µε αλήθεια και σχέδιο», επισηµαίνει µιλώντας στο «Κάλπη 19» η δηµοτική σύµβουλος Πειραιά και υποψήφια βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της Νέας ∆ηµοκρατίας Νόνη ∆ούνια. «Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφική για την υγιή επιχειρηµατικότητα και αυτό το έζησα από πρώτο χέρι», προσθέτει και εξηγεί ότι «µια αυτοδύναµη, ισχυρή κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει το πλήρες σχέδιο για µια αυτοδύναµη Ελλάδα». Η ίδια αναφέρεται και στο µεγάλο λιµάνι της χώρας, τονίζοντας ότι «κυριολεκτικά απεριόριστη είναι η προοπτική ανάπτυξης τόσο των νησιών όσο και του Πειραιά».

Πριν από περίπου έναν µήνα εκλεχθήκατε δηµοτική σύµβουλος Πειραιά µε τον Γιάννη Μώραλη. Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές;

Η πρώτη µου υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές ήταν τον Ιανουάριο του 2015 µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Τότε, όπως και τώρα, είχα αισθανθεί την ανάγκη να συνεισφέρω µε όλες µου τις δυνάµεις στην προσπάθεια για µια καλύτερη προοπτική για την πατρίδα. Είναι για εµένα τιµή και µεγάλη ευθύνη το ότι οι συµπολίτες µου επέλεξαν να µε τοποθετήσουν στις πρώτες θέσεις του συνδυασµού «Πειραιάς Νικητής». Αν οι ίδιοι κρίνουν ότι µπορώ να τους εκπροσωπήσω και σε εθνικό επίπεδο, η ευθύνη για εµένα θα είναι ακόµα µεγαλύτερη.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευµα των εκλογών και πόσο επηρεάζεται από την επίτευξη της αυτοδυναµίας για τη Νέα ∆ηµοκρατία;

Στις εκλογές αποφασίζουµε αν η χώρα θα πάει µπροστά µε αλήθεια και σχέδιο. Είδαµε την τελευταία τετραετία τον Αλέξη Τσίπρα µε προχειρότητα και πειραµατισµούς στην οικονοµία να επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, ιδεοληψία και την ίδια προχειρότητα διαχειρίστηκε εθνική και εξωτερική πολιτική. Λέµε όχι, λοιπόν, σε νέες περιπέτειες. Μια αυτοδύναµη, ισχυρή κυβέρνηση Νέας ∆ηµοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει το πλήρες σχέδιο για µια αυτοδύναµη Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η µαζική συµµετοχή στις κάλπες. ∆εν υπάρχει περιθώριο για «χαµένες» ψήφους. Υπάρχει η «νάρκη» των επόµενων εκλογών µε απλή αναλογική, που µπορεί να βυθίσει τη χώρα σε µια νέα περίοδο αβεβαιότητας.

Ζείτε στον Πειραιά µε την οικογένειά σας. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει έπειτα από τεσσεράµισι χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Γεννήθηκα και µεγάλωσα στις γειτονιές του Πειραιά. Το ίδιο και ο σύζυγός µου. Με κάθε ευκαιρία οι διακοπές µας γίνονται στο σπίτι της µητέρας µου στις Σπέτσες. Εχω την τύχη να µεγαλώνω τα δύο µου παιδιά στα ίδια µέρη που αγάπησα. Γνωρίζω καλά τα πλεονεκτήµατα, τα προβλήµατα, αλλά, κυρίως, τη δυναµική που έχουν ο Πειραιάς και τα νησιά. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφική για την υγιή επιχειρηµατικότητα και αυτό το έζησα από πρώτο χέρι. Τα capital controls, η αύξηση του ΦΠΑ γενικά, και ειδικά στην εστίαση από 13% σε 24%, καθώς και η αύξηση της φορολογίας γονάτισαν τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Ας κλείσει, λοιπόν, αυτή η περίοδος, για να προχωρήσουµε µε σταθερά βήµατα. Με µείωση των φόρων για προσέλκυση επενδύσεων. Με λιγότερη γραφειοκρατία και εκσυγχρονισµό των υπηρεσιών. Με κίνητρα για τις νέες οικογένειες και τους εργαζόµενους γονείς. Για ποιοτική δηµόσια Υγεία και αλληλεγγύη σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Για να νιώσουµε ξανά ασφαλείς στα σπίτια και στις γειτονιές µας.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών σας τι είναι αυτό που ακούτε περισσότερο από τους πολίτες;

Οι συµπολίτες µου είναι απογοητευµένοι από την κατάσταση της οικονοµίας και την ποιότητα ζωής τους. Νιώθουν ανασφαλείς. Θέλουν να γίνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, ώστε να βελτιωθεί η καθηµερινότητά τους και να υπάρξει ανάπτυξη. Είµαστε υποχρεωµένοι να αλλάξουµε αυτή την εικόνα. Εδώ, λοιπόν, δεν χωράνε διαχωρισµοί και διακρίσεις. Ενωµένοι µπορούµε να τα καταφέρουµε, όταν υπάρχει σχέδιο και σοβαρότητα.

Κατάγεστε από ένα νησί της Α’ Πειραιώς, τις Σπέτσες. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές των νησιών του Αργοσαρωνικού;

Κυριολεκτικά απεριόριστη είναι η προοπτική ανάπτυξης τόσο των νησιών όσο και του Πειραιά. Το τουριστικό προϊόν συνολικά µπορεί να αναβαθµιστεί µε σεβασµό στον χαρακτήρα κάθε τόπου και να εξασφαλίσει ευηµερία για τους κατοίκους. Για να έχουµε την ανάπτυξη που επιθυµούµε, πρέπει πρώτα να λύσουµε τα άµεσα προβλήµατα των νησιών, όπως είναι η διαχείριση των απορριµµάτων, η ανακύκλωση, η προβληµατική ακτοπλοϊκή διασύνδεση και τα έργα αποχέτευσης. Σε συνεργασία µε τον νέο περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, θα πρέπει να καταρτιστεί άµεσα ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα, που θα καλύπτει τις ανάγκες των νησιών. Για να έχουν ζωή και δραστηριότητα τα νησιά, πρέπει να έχουν µόνιµους κατοίκους. Για να έχουν µόνιµους κατοίκους, πρέπει να υπάρχουν δουλειές καλοπληρωµένες, χαµηλή φορολογία, σχολεία και Κέντρα Υγείας. Και κάπως έτσι οδηγούµαστε πάλι στο σχέδιο της Νέας ∆ηµοκρατίας για µια ισχυρή ανάπτυξη.