Πα. Απρ 19th, 2024

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε η επίσημη αντίστροφη μέτρηση μέχρι να στηθούν οι κάλπες στις 7 Ιουλίου.

Τυπικά η ελληνική Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα της Βουλής. Με την θυροκόλληση του, ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος, ενώ θα γίνεται γνωστή και η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά την διενέργεια των εκλογών.

Επειδή ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε σπουδαίο εθνικό λόγο, για την διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχουμε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, οπότε θα αλλάξει μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αλέξη Χαρίτση για να διενεργηθούν οι εκλογές. Επίσης, είναι πιθανόν να αντικατασταθεί και η ηγεσία του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, τα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία ξεκινάει με τη θυροκόλληση του διατάγματος διάλυσης της Βουλής και οι συνδυασμοί που θέλουν να συμμετάσχουν έχουν διορία 9 μετά τη θυροκόλληση.