Πα. Μαρ 29th, 2024

«Μάχη» για δύο στον δήμο Χίου – Οι υποψήφιοι και η «γαλάζια» κόντρα

Σε έναν αγώνα για δύο εξελίσσεται η µάχη για τον δηµαρχιακό θώκο της Χίου, µε τον νυν δήµαρχο και εκ νέου υποψήφιο, Μανώλη Βουρνού να διασταυρώνει τα ξίφη του µε τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού και βασικό του αντίπαλο, Σταµάτη Κάρµαντζη.

Ο νυν δήµαρχος στην αρχή της προεκλογικής περιόδου είχε σηµαντικές απώλειες υποψήφιων δηµοτικών συµβούλων, ανάµεσά τους βασικά στελέχη του συνδυασµού και της δηµοτικής Αρχής, παίρνοντας τη φθορά της προσφυγικής κρίσης. Από την άλλη, η εµφάνιση του Σταµάτη Κάρµαντζη δηµιούργησε έναν ανταγωνιστικό πόλο στον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, ωστόσο, όλο αυτό το διάστηµα βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα µε την επίσηµη κοµµατική οργάνωση της Ν.∆. στο νησί, κάτι που κάνει δυσκολότερο το έργο του. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, παρόλο που η Πειραιώς δεν έχει δώσει χρίσµατα, εκτός από τους µεγάλους δήµους και τις περιφέρειες, η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έχει «αδειάσει» τον αντιπεριφερειάρχη της, στηρίζοντας τον Μαν. Βουρνού όχι µε επίσηµη δήλωση, αλλά µε πράξεις.

Την κατάσταση που επικρατεί ανάµεσα στους δύο «γαλάζιους» υποψηφίους επιχειρεί να εκµεταλλευθεί στην τελική ευθεία ο υποψήφιος δήµαρχος του νησιού µε τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο πρώην βουλευτής Χίου έχει µια σταθερή βάση ψηφοφόρων και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θέλησε να εµφανιστεί ως ο τρίτος πόλος στο νησί, µε στόχο να µπει στον β’ γύρο. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Στάθης, παίρνει πάνω του τη γενικότερη φθορά του κόµµατος, αλλά και κοµµάτι των ευθυνών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στο νησί.

Η µάχη για τον β’ γύρο παραµένει αµφίρροπη, καθώς ειδικό βάρος έχουν οι άλλοι συνδυασµοί, του Γιάννη Καραβασίλη αλλά και της Χιακής Συµπολιτείας, που δεν έχει επικεφαλής. Στην εξίσωση αυτή δεν υπολογίζεται η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ, µε επικεφαλής τον Μάρκο Σκούφαλο.