Πε. Απρ 18th, 2024

Βασιλική Λαζαράκου: Η νίκη της ΝΔ θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η άνοδος του λαϊκισμού δεν είναι μη αναστρέψιμη

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Πώς πήρατε την απόφαση να κατέλθετε σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Θεωρώ ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι υποχρέωση του Έλληνα, και κάθε Ευρωπαίου, συνειδητοποιημένου πολίτη. Να σας θυμίσω, πόση απαξία και υποτίμηση εμπεριείχε η έννοια του «ιδιώτη», του ανδρός που δεν είχε ανάμειξη στα κοινά, στην αρχαία Ελλάδα. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την ιστορία της Ευρώπης, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν απλώς τιμητική, είχε τη χροιά πρόσκλησης σε μάχη πολιτική, κοινωνική, οικονομική.  Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δεκαετή κρίση της, να σηκώσει κεφάλι, και η Ευρώπη να νικήσει το τέρας του λαϊκισμού, να καταβάλει σκληρές προσπάθειες για την εμβάθυνση της ενοποίησης. Και οι πολίτες οφείλουν να συμβάλουν σε αυτό το εγχείρημα. Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος του «καναπέ», ξέρετε, και με αυτό θέλω να ολοκληρώσω την απάντηση στην ερώτησή σας, παροτρύνοντας τον κόσμο να ψηφίσει στις εκλογές αυτής της Κυριακής. Να ψηφίσει, γιατί η Ευρώπη είμαστε εμείς. Γιατί στην Ευρώπη, λαμβάνεται η πλειοψηφία των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα μας.

Οι μηχανισμοί της Ε.Ε. είναι ωστόσο περίπλοκοι. Πώς βλέπετε τον ρόλο σας στην Ευρωβουλή;

Καταρχάς, να κάνω σαφές ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά. Τα γνωρίζω, τα μονοπάτια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διαπραγματεύτηκα για λογαριασμό της Ελλάδας δύο πολύ σημαντικούς φακέλους, ο ένας εκ των οποίων ήταν το λεγόμενο «Σύνταγμα της Κεφαλαιαγοράς» καθώς είναι από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα της κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, ήμουν επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου, εντός της οποίας διαπραγματεύτηκα αρχικά με τους εκπροσώπους των  28 κρατών – μελών. Αφού επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 28, ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του αποκαλούμενου τριλόγου. Σε μια μακρά διαδικασία, που ήδη μετρούσε 3,5 χρόνια, απέδωσε τελικά μια προσωπική μου απόφαση, καθώς πήρα το ρίσκο, άλλαξα τον τρόπο διαπραγμάτευσης, κι επέτυχα να κλείσω την συμφωνία με γοργούς ρυθμούς.

Και έρχομαι, ευθύς αμέσως, στο ερώτημα σας για το πώς φαντάζομαι τον ρόλο μου στην Ευρωβουλή: δημιουργικό, με προτάσεις συγκεκριμένες και επεξεργασμένες, αλλά και σεβασμό στον θεσμικό του χαρακτήρα, διεκδικητικό ως προς τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας.

Προτεραιότητα μου θα είναι να αναδείξω τις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας με την εμπειρία των άνω των 20 ετών -ως δικηγόρος- στον εμπορικό κλάδο, αλλά και να συμβάλλω στη δημιουργία περισσότερων επενδυτικών ευκαιριών για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της Καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας, καθώς και την υλοποίηση μίας σειράς από δράσεις που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.

Πιστεύετε ότι η ενίσχυση της «ομάδας» της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. ;

Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί. Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιτρέψει την πιο συγκροτημένη αντιπροσώπευση του οράματος του κόμματος μας που αναγνωρίζει την ενεργό και συντεταγμένη συμμετοχή, ως κλειδί για την επιτυχία των εθνικών μας στόχων. Θέλω, όμως, να προσθέσω και κάτι ακόμη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η άνοδος του λαϊκισμού δεν είναι μη αναστρέψιμη. Η συμπόρευση της Ν.Δ. με το ΕΛΚ είναι κομβική, όπως αντιλαμβάνεστε, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξάλλου, ως το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ, ενεργεί ως εγγυητής των ευρωπαϊκών αξιών, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτό χώρο για μια πιο παραγωγική συζήτηση, για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών που προέρχονται από όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες και προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα.