Πα. Δεκ 1st, 2023

Αρχές και θέσεις της παράταξής του παρουσίασε ο Σπύρος Βασιλείου για τον δήμο Μετσόβου

Παρουσία πλήθους πολιτών του Μετσόβου και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε η «επίσημη πρώτη» του υποψήφιου δημάρχου Μετσόβου, Σπύρου Βασιλείου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού του «Δύναμις Δημοτών», που περιστρέφονται γύρω από την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών Μετσόβου και την εξάλειψη των παθογενειών του δήμου.

Τον υποψήφιο δήμαρχο, παρουσίασε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και με καταγωγή από το Μέτσοβο, Μαρία Νάκα, η οποία μίλησε για τον Σπύρο Βασιλείου με τα θερμότερα λόγια.

 

 

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο υποψήφιος δήμαρχος, ευχαριστώντας αρχικά την κα. Νάκα. Αμέσως μετά ο κ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του στη δημιουργία της παράταξης και την κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, σημειώνοντας πως η παράταξη «Δύναμις Δημοτών», «ήρθε να ενώσει, να προσθέσει και να μείνει» και προσθέτοντας πως «η παράταξη δεν θα μπει σε αντιπαλότητες. Αντίπαλός μας είναι ένας. Αντίπαλός μας είναι η νοοτροπία των νέων του Δήμου μας ότι δεν αλλάζει τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η νέα παράταξη για τον δήμο Μετσόβου, στηρίζεται στη συμμετοχή, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που διαπίστωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, στην καθημερινή τους επαφή με τους κατοίκους των χωριών του δήμου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, παρουσίασε τις προτάσεις της παράταξής του για ένα καλύτερο μέλλον του δήμου, για το «μέλλον των παιδιών μας», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Οι βασικές προτάσεις της παράταξης «Δύναμις Δημοτών» :

 

  • Ολοκληρωμένος σε δράση και λειτουργία Δήμος με επίκεντρο και σημείο αναφοράς το Μέτσοβο, αλλά με πλήρη ανάπτυξη όλων των περιοχών, όπου κάθε μια θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
  • Ενίσχυση της ταυτότητας των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και περαιτέρω σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική δραστηριότητα.
  • Ορισμός αξόνων για να ενωθούν όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ώστε να καταστεί ενεργός ο Δήμος και σε συνέργεια με τους όμορους Δήμους της περιοχής.
  • Ανάπτυξη του Δήμου με αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο λόγω της απομόνωσής της διατηρήθηκε σχεδόν αδιατάρακτο και στο οποίο περιλαμβάνονται υψηλής ποιότητας οικοτουριστικοί φυσικοί πόροι, που σε συνδυασμό με τα σημαντικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν την κυρίαρχη δυναμική για την προβολή και την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή.
  • Ανάπτυξη υποδομών, διάνοιξη οδικών αρτηριών σύνδεσης, βελτίωση της βατότητας τους, αλλά και η διαμόρφωση των πολεοδομικών χαρακτηριστικών κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος, ώστε να χωροθετηθούν σωστά οι χώροι αναψυχής και συνάθροισης καθώς και οι δυνατότητες στάθμευσης.
  • Για τον οικισμό του Μετσόβου: Περιμετρική δημιουργία θέσεων στάθμευσης ώστε να επιτυγχάνεται η κυκλοφορία των πολιτών και των τουριστών με μικρά ευέλικτα οχήματα. Άμεση θεσμοθέτηση του ΓΠΣ Μετσόβου.
  • Ολοκλήρωση προσβάσεων προς τα οροπέδια της Πολίτσας και τη Βάλια Κάλντα, έτσι όλος αυτός ο χώρος ενσωματώνοντας βεβαίως τη Λίμνη των πηγών Αώου, να αποτελέσει χώρο ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Όλος ο παραπάνω χώρος παράλληλα με τις καλλιέργειες και την ορεινή κτηνοτροφία, να είναι ένας χώρος άθλησης, που θα συμβάλλει στην επισκεψιμότητα της περιοχής μας όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και θα δώσει τουριστική ώθηση και στη Χρυσοβίτσας, στο Βοτονοσίου καθώς και στη Μηλιά. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο, με ορεινά μονοπάτια και ειδικές διαδρομές για ανάλογα ειδικά αθλήματα, στις πλαγιές του Περιστερίου που θα ξεκινάει από το Ανήλιο και το Ανθοχώρι και θα καταλήγει στην Γότιστα, διαμέσου του Περιστερίου.

 

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλείου σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Όσα προβλήματα και όσες προτάσεις και αν αναλύσουμε δεν έχει καμία ουσία, αν στον πυρήνα του λόγου μας δεν βάλουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων.

Το μείζον σήμερα είναι η παραγωγή, το λεγόμενο εγχώριο προϊόν. Σήμερα ότι δεν παράγει… πεθαίνει! Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο οικονομικός «πόλεμος», είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, πρέπει να δουλέψουμε με συγκεκριμένο σχέδιο, στοχευμένες δράσεις και σύγχρονες μεθόδους. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί από μόνος του, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Δήμων και επιχειρήσεων.

Οι παραγωγικοί φορείς πρέπει να παράγουν, αλλά ταυτόχρονα να δίνουν και αξία στο παραγόμενο προϊόν, με εξωστρέφεια και εξειδίκευση, έχοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διοίκηση ενός τέτοιου Δήμου, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με γνώση και ικανότητες. Εμείς γνωρίζουμε και μπορούμε».