Πα. Απρ 19th, 2024

Ο Μανώλης Μενεγάκης στο πλευρό του Μαρκογιαννάκη για την περιφέρεια Κρήτης

Ιδιαίτερη δυναμική στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, δίνει η ένταξη του δικηγόρου Μανώλη Μενεγάκη για την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

Ο κ. Μενεγάκης, ο οποίος μέχρι τώρα έκανε συχνές παρεμβάσεις με δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο και τα κοινωνικά μέσα αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζουν οι πολίτες του Λασιθίου στην καθημερινότητά τους, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιθυμώντας να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις στο σκοπό της ανάπτυξης και της ανάδειξης της περιφέρειας Κρήτης.

Αναφορικά με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης ο κ. Μενεγάκης δήλωσε: «Ξεχωρίζω την προσπάθεια που ξεκινάει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Είναι ένας νέος αξιόλογος άνθρωπος, με δημιουργικές ιδέες και εμπειρία στην Περιφέρεια Κρήτης ως σύμβουλος την τελευταία περίοδο, ο οποίος αγαπάει την αυτοδιοίκηση χωρίς να είναι ”επαγγελματίας” πολιτικός.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Μανώλη Μενεγάκη: 

Στα χρόνια της κρίσης και περισσότερο τα τελευταία τέσσερα έντονα σε εξελίξεις έτη, η απαξίωση στους θεσμούς, ο μικροπολιτικός αμοραλισμός και τα στοιχεία αυταρχισμού έχουν πάρει τέτοια έκταση που έχει θολώσει η αντίληψη για τον ρόλο και την χρησιμότητα κάθε δημόσιας δημοκρατικής δομής ακόμα και των τοπικών αρχών, όπως οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Έτσι έχει γίνει συνηθισμένο να αποφεύγει να εμπλακεί κανείς με αυτά, ακόμα κι αν έχει διάθεση προσφοράς και ενδιαφέρον για τα κοινά. Το θέμα είναι ότι εκείνα που αποφεύγεις εμπλέκονται αναπόφευκτα στην καθημερινή σου ζωή ως πολίτη.

Η άλλη επιλογή για όποιον θέλει να προσφέρει είναι να αγωνιστεί να συνθέσει σε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα την πραγματικότητα, τις ευκαιρίες, τα διαθέσιμα μέσα, την ντόπια παράδοση και τις μοντέρνες επιρροές, συνεργαζόμενος με τους άλλους χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός η ατομική του ανάδειξη, με στόχο την δημιουργία συνθηκών για μια ποιοτική, δημοκρατική και δημιουργική διαβίωση των ανθρώπων, η οποία θα φέρνει προκοπή σε οικονομικό και ανθρώπινο επίπεδο και θα καλύπτει τις διάφορες ανάγκες.

Ένας χώρος στον οποίο μπορούν αυτά να υλοποιηθούν, ο οποίος έχει ρόλο και δυνατότητες είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι δήμοι και η περιφέρεια. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι δογματικά κομματικός χώρος αλλά πεδίο σύγκλισης απόψεων και προσώπων, ανεξάρτητα από πολιτικές αφετηρίες των ανθρώπων που συμμετέχουν, για το καλό του τόπου.

Ειδικά ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, η «περιφέρεια» αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχει τον χαρακτήρα «τοπικής κυβέρνησης», κατά κάποιο τρόπο. Στην Ελλάδα προς το παρόν έχει μειωμένες αρμοδιότητες. Στο κοντινό μέλλον αναμένεται να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες, ευθύνες αλλά και πόρους κυρίως γιατί οι ανάγκες για αποκέντρωση και τοπική ανταποδοτικότητα το επιβάλλουν. Ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά τα πάντα από ένα υδροκέφαλο κέντρο, από την κεντρική κυβέρνηση.

Όμως και με τις τωρινές συνθήκες η κάθε περιφέρεια και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης έχει σημαντικές δυνατότητες παρέμβασης. Η κυριότερη είναι ότι μπορεί να είναι ο κρίσιμος ενδιάμεσος μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των δήμων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ο δημοκρατικός εκφραστής του λαού της Κρήτης που συνθέτει την γνώμη των τοπικών δημοτικών κοινωνιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα του νησιού και στην συνέχεια τις υποστηρίζει και προωθεί την φωνή τους συνολικά και συνθετικά προς την κεντρική κυβέρνηση για σημαντικά έργα σχεδιασμού, υποδομών, ενίσχυσης της παραγωγής, τουρισμού, ποιότητας, παιδείας και πολιτισμού που ενδιαφέρουν ολόκληρη την Κρήτη αλλά και κάθε περιφερειακή ενότητα και δήμο χωριστά.

Αυτό το χρειάζεται και ο τόπος μας, η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Να ενεργοποιηθεί ο ενδιάμεσος ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης μέσα από τις υπηρεσίες, τις παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό της προς όφελος των δήμων, του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας, του Οροπεδίου Λασιθίου και της Σητείας. Ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η ισότιμη και ισόρροπη ενίσχυση προς τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης αλλά και μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος του νησιού. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει με την τωρινή περιφερειακή αρχή, τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό. Δεν πρόκειται για μια γενικόλογη μομφή από αυτές που λέγονται για προεκλογικούς λόγους αλλά ένα γεγονός αυταπόδεικτο αφού ο καθένας βλέπει ότι μεγάλα έργα στην Κρήτη, οδικοί άξονες και εξασφάλιση οδικής ασφάλειας, έργα υδροδότησης με ενιαία διαχείριση υδάτων, σχεδιασμός για την ενιαία διαχείριση απορριμμάτων, έργα προστασίας περιβάλλοντος, υποδομές για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας του νησιού, υποδομές ενίσχυσης παιδείας και πολιτισμού, έργα υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα, που επηρεάζουν τον τουρισμό, την παραγωγή, τον χώρο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα, εξασφάλιση brand name σε επίπεδο Κρήτης κ.α. δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά τα τελευταία 9 χρόνια. Οι όποιες παρεμβάσεις είναι μικρές και δεν ικανοποιούν ένα συνολικό σχεδιασμό.

Με αυτές τις σκέψεις ως αφετηρία μοιράζομαι μαζί σας την απόφασή μου να συμμετάσχω σε μια κίνηση με στόχο να φύγουμε από την αδράνεια. Ξεχωρίζω την προσπάθεια που ξεκινάει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Είναι ένας νέος αξιόλογος άνθρωπος, με δημιουργικές ιδέες και εμπειρία στην Περιφέρεια Κρήτης ως σύμβουλος την τελευταία περίοδο, ο οποίος αγαπάει την αυτοδιοίκηση χωρίς να είναι «επαγγελματίας» πολιτικός. Έχει πολιτική συγκρότηση χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και θεωρώ ότι μαζί του μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας βήματα μπροστά. Κάνω την ελεύθερη επιλογή να ασχοληθώ ενεργά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη γι’ αυτό. Συντάσσομαι σε αυτήν την προσπάθεια ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

Χρειαζόμαστε ως Κρήτη και ως Λασίθι να αγωνιστούμε για την βελτίωση του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θα είναι το αποτελεσματικότερο κίνητρο για να επιλέξει κάποιος να δημιουργήσει την οικογένειά του εδώ. Μαζί με την προώθηση κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών ο τόπος μας θα γίνει πιο ελκυστικός για να μείνουν οι νέοι, να επιστρέψουν όσοι λείπουν και να έρθουν και πολλοί άλλοι αυξάνοντας τον πληθυσμό μας, δίνοντάς του πρόσθετη δυναμική.

Με την ευχή να υπάρξει ένα νέο παράδειγμα από όσους έχουν θέσεις ευθύνης που να κάνει τον ωραίο τόπο μας καλύτερο, πιο συμμετοχικό και πιο ανθρώπινο για να ζεις σ’ αυτόν.

Ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων και σας ζητώ με κάθε σεβασμό να μας στηρίξετε με την ψήφο σας.

Με εκτίμηση,

ΜΑΝΩΛΗΣ Γ. ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ