Πε. Απρ 25th, 2024

Η ακτινογραφία των ευρωεκλογών: Τι ψήφισαν νέοι, συνταξιούχοι, αναποφάσιστοι

Καθοριστική ήταν η επικράτηση της ΝΔ σε σημαντικές κατηγορίες ψηφοφόρων, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολλά για να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς με τη ΝΔ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι νέοι 17-24 ετών. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι θα τους ψηφίσουν. Όμως, από τα στοιχεία του κοινού exit poll που μετέδωσαν τα κανάλια το βράδυ των εκλογών, στους ψηφοφόρους ηλικίας 17 εως 24 ετών πρώτη αναδεικνύεται η ΝΔ με ποσοστό 30,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,6%.

Πολλά ακούστηκαν και για τους αναποφάσιστους που την τελευταία στιγμή, όπως εκτιμούσε η Κουμουνδούρου, θα έγερνε την ψαλίδα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράστηκαν τελικά σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το exit poll του One Channel.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 23,8% ψήφισε ΝΔ, το 23,6% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 7,1% το ΚΙΝΑΛ. Το 4,1% επέλεξε ΚΚΕ, το 6,8% τη Χρυσή Αυγή και το 34,7% άλλο κόμμα.

Όσον αφορά το πότε επέλεξαν τι θα ψηφίσουν, σήμερα (την ημέρα των εκλογών) αποφάσισε μόλις το 12,5%. Την τελευταία εβδομάδα το 13,7%, μόλις ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι το 5,5%, με τη μερίδα του λέοντος να έχει αποφασίσει εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, το 66,4% έχει αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό τι θα ψηφίσει, ενώ στο 2% ανήκει το ΔΞ/ΔΑ.

Αλλά και οι συνταξιούχοι γύρισαν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα, παρά την λεγόμενη «13η σύνταξη» (που τελικά δόθηκε κουτσουρεμένη), την πρόωρη καταβολή συντάξεων, αλλά και το κλείσιμο «ματιού» του πρωθυπουργού για μελλοντικές αυξήσεις. Σύμφωνα πάντοτε με το exit poll που ανακοινώθηκε, η ΝΔ συγκέντρωσε σχεδόν 40% των συνταξιούχων, έναντι 29,3% του ΣΥΡΙΖΑ, Ακολούθησαν το ΚΙΝΑΛ με 10,5%, το ΚΚΕ με 6,6% και η Χρυσή Αυγή με 2,4%.

Στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 55 ετών, η ΝΔ έλαβε 37,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 29,6%, το ΚΙΝΑΛ 10,1%, το ΚΚΕ 6,7% και η ΧΑ 2.6%.

Στους δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με την ανάλυση του δείγματος για το exit poll που δημοσιοποίησε το One Channel, το 32% ψήφισε το κόμμα της ΝΔ ενώ μόλις το 29,3% στήριξε το κυβερνών κόμμα.

Στους αυτοαπασχολούμενους που γονάτισαν από την υψηλή φορολογία και τις εισφορές, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον προτίμησε το 22,6%, έναντι 38,4% που δήλωσε ότι ψήφισε ΝΔ, ακούγοντας με ελπίδα τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για λιγότερους φόρους.