Τρ. Απρ 23rd, 2024

Πώς οι ευρωεκλογές εξελίχθηκαν και σε δημοψήφισμα

«Στις 26 Μαΐου η Νέα ∆ηµοκρατία θα πετύχει την πρώτη µεγάλη νίκη έπειτα από τέσσερα χρόνια, µε µπροστάρηδες 42 εξαιρετικούς υποψήφιους», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, στα µέσα Απριλίου, προσθέτοντας µε νόηµα ότι «η µάχη των ευρωεκλογών είναι για τη φανέλα, είναι για τη Ν.∆.».

Τα λόγια του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αποτυπώνουν πλήρως τη σηµασία που προσδίδει στις ευρωεκλογές η Πειραιώς και τα κριτήρια µε τα οποία στελεχώθηκε η «γαλάζια» ευρωλίστα, µε στόχο να έχει έναν αµιγώς πολιτικό χαρακτήρα, χωρίς όµως να απουσιάζει η φιλοσοφία που ήθελε να «περάσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κόµµα. Τα δύο πρόσωπα που ενσαρκώνουν τα παραπάνω είναι ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊµαράκης.

Εκτός από το γεγονός ότι έχει περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε περιοδείες παλαιού τύπου, µε συναντήσεις σε κάθε χωριό και κάθε πόλη, εκφράζει αυτό που παλιά «γαλάζια» στελέχη αποκαλούν «η συνείδηση της παράταξης». Πέραν αυτών είναι πρώην πρόεδρος του κόµµατος, έχοντας πρωταγωνιστήσει στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού του 2015, µε πολιτικές αποφάσεις προς όφελος της χώρας.

Από την άλλη ο Στέλιος Κυµπουρόπουλος έχει εξελιχθεί σε σύµβολο κατά της «κυβερνητικής αλαζονείας» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, µετά τις αήθεις αναφορές προς το πρόσωπό του τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Παύλου Πολάκη, ο οποίος προκάλεσε και την πρόταση µοµφής από την αξιωµατική αντιπολίτευση. Παράλληλα, όµως, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει να επιδείξει αξιοζήλευτη πορεία στον επιστηµονικότοµέα, αλλά και στον στίβο της ζωής.

Η ψήφος των ευρωεκλογών λαµβάνει ξεχωριστή σηµασία για το επιτελείο της Πειραιώς και το αποτέλεσµα αναµένεται να εκπέµψει ιδιαίτερο πολιτικό µήνυµα, δεδοµένου ότι η Ν.∆. έχει προσδώσει στις ευρωκάλπεςδηµοψηφισµατικό χαρακτήρα, κάτι που φαίνεται και από το κεντρικό σύνθηµα της καµπάνιάς της, το «Ως εδώ».

Και αυτό γιατί το αποτέλεσµα που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, που αποτελεί τη µοναδική σε πανελλαδικό επίπεδο έπειτα από πέντε χρόνια, θα δροµολογήσει πολιτικές εξελίξεις που θα αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ θα αποτυπώσουν την πραγµατική εικόνα αναφορικά µε τις δυνάµεις του κάθε κόµµατος, µε τις εκτιµήσεις να µιλούν για συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.