Σα. Απρ 20th, 2024

«Βατερλώ» με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί «κάηκαν» γρήγορα τα καλά και «λαμπερά» χαρτιά

Κάπως αλλιώς είχε φανταστεί ο Αλέξης Τσίπρας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόµενες ευρωεκλογές, αν κρίνει κανείς από τα µέχρι στιγµής αποτελέσµατα και την… ωρολογιακή βόµβα που µπήκε στα θεµέλια του κόµµατος. Κάθε προσπάθεια που κατέβαλαν από την Κουµουνδούρου σε συγκεκριµένους άξονες σχετικά µε την ευρωλίστα όχι µόνο έπεσε στο κενό, αλλά προκάλεσε τα αντίθετα από τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα.

Το εγχείρηµα να στελεχωθεί το ευρωψηφοδέλτιο µε υπουργούς πρώτης γραµµής ναυάγησε. Αιτία η άρνηση πρωτοκλασάτων υπουργών, όπως ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου, να είναι υποψήφιοι. Τα απανωτά «όχι» ανάγκασαν το Μαξίµου να καταφύγει σε πρώην υπουργούς, όπως ο Π. Κουρουµπλής, η Λυδία Κονιόρδου, ο Θ. Πελεγρίνης και ο Γ. Μουζάλας.

Ενα άλλο αφήγηµα που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ήταν η αµφίπλευρη διεύρυνση, που εκφράστηκε µε τη συµµετοχή στο ψηφοδέλτιο προσώπων όπως η Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ. και ο Σπύρος ∆ανέλλης από το Ποτάµι. Παρόλο που οι συγκεκριµένοι αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από «χρήσιµοι» για την υπερψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών, η συµµετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο προκάλεσε αντιδράσεις, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις τάξεις όσων ήδη βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουρουµπλή εξελίχθηκε σε… βραδυφλεγή βόµβα, όταν είδαν το φως της δηµοσιότητας οι φωτογραφίες του πρώην υπουργού µε τον µητροπολίτη Καλαβρύτων Αµβρόσιο, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους παραδοσιακούς ΣΥΡΙΖΑίους.

Η µεγαλύτερη απογοήτευση ωστόσο ήρθε από το επιχειρούµενο άνοιγµα στον χώρο της showbiz. Το όνοµα του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη, το οποίο είχε διαρρεύσει και είχε διαφηµιστεί, τελικά φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσµατα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη δήλωση του δηµοφιλούς ηθοποιού ότι ήταν σε συζητήσεις και µε τη Νέα ∆ηµοκρατία για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο και τελικά, αφού δεν ευοδώθηκαν οι σχετικές συζητήσεις, κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος η δήλωση αυτή δεν… ενθουσίασε, µε αποτέλεσµα ο επιτυχηµένος ηθοποιός να λάβει αίφνης τον χαρακτηρισµό «περιφερόµενος». Την ίδια ώρα, άλλα πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου, δεν έκαναν το αναµενόµενο «γκελ».

Το τελευταίο, αλλά εξίσου δυνατό χτύπηµα ήταν η εσωστρέφεια, αλλά και οι αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη. Αντί για την επιχειρηµατικότητα, το πρόθεµα που µπήκε στο όνοµά του ήταν ο όρος «διαπλοκή», ειδικά από τη στιγµή που είχαν µιλήσει εναντίον της οικογένειας Κόκκαλη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο σηµερινός επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόµµατος, ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης.