Τε. Απρ 24th, 2024

Πρώτο κόμμα η κεντροδεξιά στις ευρωεκλογές – Σε άνοδο οι Φιλελεύθεροι

Mία ακόμα προβολή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν όψει της κάλπης του Μαΐου δίνεται στη δημοσιότητα, με επικαιροποιημένα στοιχεία από τις έρευνες στις χώρες-μέλη.

Η εικόνα δεν αλλάζει ιδιαίτερα από την προηγούμενη έρευνα (θα ακολουθούν ανά δύο εβδομάδες), με τους Φιλελεύθερους σε ρόλο-«κλειδί».

Διαβάστε την επικαιροποιημένη έρευνα (στα αγγλικά).

Οι δύο μεγάλες παρατάξεις, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές, δεν αναμένεται να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα πάντοτε με τις προβολές των δημοσκοπήσεων:

Το ΕΛΚ αναμένεται να συγκεντρώσει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές 135, οι Φιλελεύθεροι 75, οι Πράσινοι 49 και η Αριστερά 47. Δεξιότερα του ΕΛΚ υπάρχει μια μεγάλη «βεντάλια» κομμάτων: Συντηρητικοί, λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές με σημαντική παρουσία σε έδρες. Υπενθυμίζεται ότι στη νέα του σύνθεση που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει 705 έδρες και θα απουσιάζουν οι Βρετανοί ευρωβουλευτές.

Οι απώλειες και τα κέρδη:

Τις περισσότερες έδρες αναμένεται να χάσουν οι Σοσιαλιστές (-51) λόγω του Brexit και των Εργατικών, απώλειες 36 εδρών για το ΕΛΚ, μικρότερες απώλεις για Πράσινους (-3) και Αριστερά (-5).