Πε. Απρ 25th, 2024

Εθνικές εκλογές: Που και πως θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο ετεροδημότες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, ψηφίζοντας τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον δήμο όπου κατοικούν έως τις 30.04.2019

Σχετικά με την ψήφο των ετεροδημοτών, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία αποσαφηνίζει ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία της συμμετοχής ετεροδημοτών στην εκλογική διαδικασία.

Οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών που θα χρησιμοποιηθούν, θα είναι αυτοί που έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους ετεροδημότες εκλογείς μέχρι τις 30 Απριλίου 2019.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συνιστώνται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού της εκλογικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, αλλά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να συσταθούν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και σε άλλους δήμους πλην της πρωτεύουσας ανάλογα με τη συγκέντρωση ετεροδημοτών ανά δήμο. Ο Περιφερειάρχης Αττικής είναι αρμόδιος για την προπαρασκευή και τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών, σε όλους τους δήμους του νομού Αττικής. Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα.

Αμιγή εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος.

Μεικτά εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.

Αξίζει να σημειωθεί πως προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δείτε την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (ΕΔΩ)