ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Πυροσβεστική ο έλεγχος για ακαθάριστα οικόπεδα και πρόστιμα

Την ανάληψη του έργου ελέγχου των καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς και της επιβολής προστίμων όπου διαπιστώνεται αμέλεια, ανακοίνωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κατανοώντας και τη δυσκολία των κατά τόπους δημοτικών Αρχών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των ελέγχων γαι τον καθαρισμό οικοέδων και ακάλυπτων χώρων,  ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει «θεσμική υποχρέωση της Πυροσβεστικής» η οποία μέσω υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα, θα αναλάβει τον έλεγχο των καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα και την επιβολή σχετικών προστίμων.

Όπως είπε: «Είμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη χρονιά και ως προς την πρόληψη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό και ως προς τα διαθέσιμα μέσα», σημειώνει καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές ότι «η αντιπυρική περίοδος είναι μια διαρκής καθημερινή μάχη με τις φωτιές.

Η έκβαση της κάθε μάχης, το αν δηλαδή θα προλάβουμε έγκαιρα την επέκταση μιας πυρκαγιάς πριν εξελιχθεί σε καταστροφική για τα δάση, τις περιουσίες αλλά κυρίως για τις ζωές των ανθρώπων, είναι ο κύριος στόχος».

Σχετικά με τις δηλώσεις καθαρισμών των οικοπέδων ο κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει ότι περιμένουν «μία μεγάλη ανταπόκριση αυτήν τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του μέτρου» και προσθέτει ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου. «Οι διευκολύνσεις ωστόσο σταματούν εδώ και από εκεί και πέρα ξεκινά η ανάληψη των ευθυνών και η εφαρμογή του νόμου. Καταρχάς, των ιδιοκτητών ακινήτων που εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου. Επίσης, των δήμων που έχουν την ευθύνη όχι μόνον του ελέγχου και της επιβολής προστίμων αλλά και του αυτεπάγγελτου καθαρισμού σε επικίνδυνα οικόπεδα», σημειώνει και τονίζει: «Θα υπάρξει σύντομα και η θεσμική υποχρέωση της Πυροσβεστικής, η οποία με μια νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα θα αναλάβει τον έλεγχο των καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα και την επιβολή σχετικών προστίμων».

Ακόμη επισημαίνει ότι μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζονται μια θεσμική αναμόρφωση, «κινητροδότηση» για τους δήμους, και παράλληλα τους χρηματοδοτούν με επιπλέον κονδύλια.

Τελευταία άρθρα

Νέα αναγνώριση Μητσοτάκη στην επιμονή Χαρδαλιά για τον Τριπλό Κόμβο Σκαραμαγκά

Ιδιαίτερη αναφορά στον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη…

10 λεπτά ago

Σβόλης κατά Πελετίδη: «Η Πάτρα πωλήθηκε στον Περισσό»

Σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, εξαπολύει η δημοτική παράταξη «Πάτρα Ενωμένη», με…

30 λεπτά ago

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ΑΣΤΕ Κρήτης

Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στον χώρο του τουρισμού, μέσα από την κατάρτιση και εκπαίδευση…

5 ώρες ago

23,8 εκ. ευρώ για πόσιμο νερό από την Περιφέρεια Κρήτης

Έργα και παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 23.854.200 ευρώ, με στόχο την βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και…

5 ώρες ago

Πρόταση για τέλος χρήσης δημοτικού χώρου για εκδηλώσεις

Χρήματα στα ταμεία του από την παραχώρηση του δημοτικού σταδίου της πόλης για την διεξαγωγή…

6 ώρες ago

«Αγία Βαρβάρα, Αθήνα, Συμμαχία» και στην καθαριότητα

Με ένα απορριμματοφόρο ενισχύει τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Αγίας Βαρβάρας, ο δήμος Αθηναίων, προκειμένου…

6 ώρες ago