ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ανάπτυξη των Περιφερειών στις συναντήσεις του ΟΟΣΑ

Σύγχονες προκλήσεις όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση και το δημογραφικό απασχόλησαν τη Συνάντηση του ΟΟΣΑ για την περιφερειακή ανάπτυξη την πολιτική συνοχής, τη χωρική ανάπτυξη και τα αστικά θέματα στο πλαίσιο της Πολωνικής Προεδρίας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και οι συμμετέχοντες υπουργοί, στο πλαίσιο των συζητήσεων αντάλλαξαν απόψεις  για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών, που προκύπτουν μέσα από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τη στήριξη της περιφερειακής καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης, τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις Περιφέρειες.

Ο Νίκος  Παπαθανάσης, παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας και τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη.

Επίσης, έμφαση έδωσε στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, που περιλαμβάνει σειρά αναγκαίων παρεμβάσεων για την οικονομική στήριξη των οικογενειών και ιδίως των πολύτεκνων, τη στήριξη των νέων και την αναστροφή του brain drain, τη στήριξη των ηλικιωμένων και των κατοίκων των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για όλους.

Μάλιστα, στην εισήγησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021–2027, που ήδη υλοποιούνται στις Περιφέρειες και υπερβαίνουν τα 450 εκατ. ευρώ, στηρίζουν έμπρακτα τον εθνικό σχεδιασμό για τη δημογραφική πολιτική. Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τη δημογραφική αλλαγή όχι μόνο ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για βιώσιμη, πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και την περιφέρεια.»

Ακολούθως, στην Υπουργική Συνάντηση για την πολιτική συνοχής, τη χωρική συνοχή και τα αστικά θέματα υπό την Πολωνική Προεδρία, ο  Αναπληρωτής Υπουργός στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιοποιεί πόρους τόσο από την πολιτική συνοχής όσο και από εθνικά και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως για την υποστήριξη του πληθυσμού σε απομακρυσμένες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης των συμμετεχουσών χωρών, στην οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση για συνεργασία στην προώθηση της ανθεκτικότητας, της ισότητας και της τοπικής ευημερίας σε όλες τις Περιφέρειες.

Share

Τελευταία άρθρα

1,317 εκατομμύρια ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νησιά του Ν. Αιγαίου

Σταθερή πολιτική επιλογή για τη διοίκηση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελεί η συνεχής στήριξη και…

28 λεπτά ago

Σύγχρονοι, βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία

Σημαντική αναβάθμιση όσον αφορά, τόσο στη διαχείριση απορριμμάτων, όσο και στην εικόνα του Δήμου Αρχαίας…

47 λεπτά ago

Γίνετε πράξη η πρόταση του «κουμπαρά» για τα παιδιά

Ιδιαίτερη ικανοποίηση στη διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκάλεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο οποίος από…

1 ώρα ago

Αναβαθμίζεται το Δημοτικό Κολυμβητήριο του «Παναγιώτης Γιαννάκης»

Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, στον Αθλητικό Χώρο…

1 ώρα ago

12,135 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών στη Δ. Μακεδονία

Σε μία σημαντική παρέμβαση για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη μείωση του…

1 ώρα ago

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου σε έργα καθαρισμών ρεμάτων

Με τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα υψηλός και φέτος, λόγω και της…

2 ώρες ago