Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιπαράθεση για το ROMACT στα Μέγαρα

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής διοίκησης και αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, αλλά και δημοτών έγινε κατά την τρίωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων, το θέμα της πιλοτικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος ROMACT, για το οποίο ήδη εκφράζονται φόβοι για κινδύνους στην τοπική κοινωνία

Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης, καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής τόνισαν ότι το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση, υγεία, εύρεση εργασίας, ενώ ο Δήμος Μεγαρέων δεν ενδιαφέρεται για θέματα στέγασης των ρομά.

H αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της, καθώς η διοίκηση του δήμου πρώτα ψήφισε το πρόγραμμα και μετά ενημέρωσε τις παρατάξεις

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι πιστεύουν ότι με ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε οποιοδήποτε σημείο, σε Μέγαρα, ή Νέα Πέραμο μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση-δημιουργία  ενός ή και περισσότερων τέτοιων οικισμών.

Λαμβάνοντας υπ όψη και το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η  περιοχή λόγω εγκληματικότητας, εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος οι πληθυσμοί αυτοί να επεκταθούν σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο.

Με δεδομένο ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένουν προγράμματος για τους Δήμους είναι και η ανέγερση Κοινωνικών Κατοικιών για την στέγαση  Ρομα, η διοικούσα Αρχή αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση με τα μέλη της διοοίκησης να τονίζουν ότι:

«Μόλις 25.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ROMACT για τον Δήμο Μεγαρέων

Όχι και πολλά πράγματα… αλλά μια βάση για την “ενδυνάμωση και διεκδίκηση κονδυλίων».

Και την αντιπολίτευση να απαντά: “Μια τρύπα στο νερό”.

H αντιπολίτευση συνολικά εξέφρασε την αντίθεσή της στον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης, ενώ έγιναν ερωτήσεις “γιατί εδώ; γιατί επελέγη ο Δήμος Μεγαρέων,και όχι τα Λιόσια ή το Μενίδι;”.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, απάντησε η διοίκηση και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακής ανέφερε πως ο Δήμος Μεγαρέων είναι τυχερός, καθώς λόγω πληθυσμού ρομά μπορεί να εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα το πρόγραμμα.

Απαντήσεις σε θέματα του προγράμματος έδωσε και η, Επικεφαλής του τμήματος Ρομά και Ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης Ελένη Τσετσέκου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση αναφορικά με το πρόγραμμα, έχει στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενδυνάμωση της συνεργασίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Το θ’εμα είχε τεθεί και κατά τη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Μεγάρων

Η συνάντηση έλαβε χώρα παρουσία του δημάρχου Μεγαρέων, Παναγιώτη Μαργέτη και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, Σταμάτη Γεωργακή, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών και Διευθυντών/ντριών του Δήμου, των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, καθώς και της προέδρου της Κοινότητας Κινέτας Καλλιόπης Πιτσόλη. Τον συντονισμό ανέλαβε η κ. Ελένη Τσετσέκου, επικεφαλής του Τμήματος Ρομά και Περιπλανώμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ισότητας και Αξιοπρέπειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

– Συζητήθηκε η επικείμενη συγκρότηση της Δημοτικής και Κοινοτικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα υποστηρίζεται από δύο εκπαιδευμένους εμπειρογνώμονες του προγράμματος: έναν νεαρό άνδρα Ρομά και μία νεαρή γυναίκα Ρομά.

– Παρουσιάστηκε το τοπικό σχέδιο δράσης, το οποίο ήδη τελεί υπό αξιολόγηση και αναμένεται να συνοδευτεί από συγκεκριμένες συστάσεις έως τα τέλη Μαΐου.

– Εξετάστηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για μελλοντικές δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος.

– Ορίστηκαν οι προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα, καθώς και οι διαδικασίες με τις οποίες οι ομάδες θα συνεδριάζουν και θα λαμβάνουν αποφάσεις.

Το πρόγραμμα ROMACT, το οποίο υλοποιείται ήδη με επιτυχία σε 233 δήμους σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, επεκτάθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2024. Τρεις δήμοι –μεταξύ αυτών και ο Δήμος Μεγαρέων– κλήθηκαν να υλοποιήσουν πιλοτικά τη μεθοδολογία του. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των τοπικών αρχών με εργαλεία και τεχνική υποστήριξη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς, με έμφαση στη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Παναγιώτης Μαργέτης, σε δήλωσή του, είχε αναφέρει:

«Ο Δήμος Μεγαρέων επιλέγει να επενδύσει στη συνεργασία, στη γνώση και στη μεθοδική δουλειά. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ROMACT επιδιώκουμε βιώσιμες λύσεις και παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Share

Τελευταία άρθρα

Μετατροπή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κεφαλονιά & Ζάκυνθο

Υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων οι Συμπληρωματικές Συμβάσεις.

15 ώρες ago

ΔΥΠΑ: Σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Θα δώσει τη δυνατότητα διακοπών σε 300.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα.

15 ώρες ago

Ενημέρωση του δημάρχου Δελφών για το Πρόγραμμα Ο. Χ. Ε.

Μέσω της αξιοποίησης των πόρων των Ο.Χ.Ε. μπορεί να γίνει περισσότερο εφικτή η αποκέντρωση.

15 ώρες ago

Νάουσα: Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με νέα οχήματα πυρόσβεσης

Πρόκειται για δύο καινούργια πετρελαιοκίνητα ημιφορτηγά, διπλοκάμπινα, αγροτικού τύπου, με αυτόνομο πυροσβεστικό σύστημα.

15 ώρες ago

Γ. Στεργίου: Αύξηση των αποθεμάτων νερού για την Αττική

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 σχετικά με τα αποθέματα του…

16 ώρες ago

Ο Δήμος Τρικαίων καθαρίζει τα ποτάμια του

Μετά τους εορτασμούς του Πάσχα, ξεκίνησε από τον Δήμο Τρικκαίων ο καθαρισμός του Ληθαίου και…

17 ώρες ago