ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Nησιά της …Αθήνας: Πώς Αθηναϊκή Ριβιέρα και Αργοσαρωνικός θα μετατραπούν σε short-island break

Στην ενοποίηση της Αθήνας με τα νησιά του Αργοσαρωνικού ως ένα ενοποιημένο brand προσβλέπουν οι ξενοδόχοι Αττικής και Αργοσαρωνικού, η Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε., ο Δήμος και τουριστικοί παράγοντες του Πόρου – το νησί που αποτέλεσε το εφαλτήριο για την υλοποίηση της ιδέας- σύμφωνα με άρθρο της Λητώς Μησιακούλη στα Παραπολιτικά.

Αφορμή για τις νέες ανακοινώσεις στάθηκε η φετινή διοργάνωση του East Med Multihull Yacht Charter Show (EMMYS) που τα τελευταία χρόνια «μετακόμισε» από τη Μαρίνα Ζέας του Πειραιά στο γραφικό λιμάνι του Πόρου. Η ενέργεια αυτή όχι μόνο ενίσχυσε την προβολή του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικά του yachting στην Ελλάδα, αλλά και τη φιλοξενία.

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, για πρώτη φορά, συμμετείχε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού και από το βήμα ειδικής εκδήλωσης που έγινε στον Πόρο, ο Ευγένιος Βασιλικός, πρόεδρος της ΕΞΑ, τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξει για το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης η σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού με την Αθήνα και την ανάδειξή τους ως έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα μιας αναπτυξιακής πολιτικής μακροπρόθεσμης, ειδικά στο κομμάτι των υποδομών, υπενθύμισε πως το λιμάνι του Πόρου έχει εξασφαλίσει να κάνει ένα μεγάλο έργο υποδομής, την «Αναβάθμιση Τουριστικού Λιμένα Πόρου». Στόχος είναι το λιμάνι να μετεξελιχθεί σε πρότυπο υποδομής, βιώσιμο και πρωτοπόρο στη χρήση «έξυπνων» τεχνολογιών, εξασφαλίζοντας οργανωμένη μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Αθήνας και των νησιών του Αργοσαρωνικού

Θυμίζουμε πως η Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν ως επί το πλείστον άριστες καιρικές συνθήκες. Τόσο η μεγάλη ακτογραμμή όσο και κοντινοί νησιωτικοί προορισμοί συνθέτουν έναν ενιαίο προορισμό για διακοπές με σκάφος ή ιστιοπλοϊκό για τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν 2 ή 3 νησιά (π.χ. island hopping σε Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα κ.α.) σε μικρό χρονικό διάστημα ή ακόμα και για ημερήσιες αποδράσεις συνδυάζοντας τον επαγγελματικό τουρισμό και το city break.

Ο Κυριάκος Μάνεσης, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου (ΕΕΣΠ), μιλώντας για τη μεγάλη αυτή ευκαιρία δικτύωσης και ανάπτυξης του Αργοσαρωνικού, δήλωσε πως από τη στιγμή που τα νησιά ανήκουν στο νομό Αττικής και μπορεί κανείς σε πολύ λίγη ώρα να βρεθεί σε μικρούς παραδείσους, θα έπρεπε να λέγονται «Νησιά της Αθήνας». Άλλωστε στον Πόρο, η πρόσβαση γίνεται και οδικώς από το Γαλατά.

Στο νέο αυτό brand στάθηκε και ο Δημήτρης Φραγκάκης, πρόεδρος της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε., δεσμευόμενος ότι μαζί με την Περιφέρεια Αττικής θα επενδύσει στα νέα σχέδια προβολής και προώθησης. Όπως υπογράμμισε, από μόνο του ένα νησί δεν αρκεί. Ούτε η Αττική, έχει ανάλογη δύναμη χωρίς τα νησιά της. Αντιθέτως. Όχι μόνο βλέπει έναν αποτελεσματικό συνδυασμό από την ένωση των προϊόντων Sun & Beach και City Break, αλλά θεωρεί πως θα δημιουργηθεί μια νέα ισχυρή αγορά. Οπως πληροφόρησε, έχουν ήδη ξεκινήσει απευθείας επαφές με παράγοντες τους εξωτερικού που λαμβάνουν υπ’ όψιν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αθήνας έναντι των άλλων πόλεων – ανταγωνιστών ως το επόμενο μελλοντικό short-island break.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

10 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

10 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

10 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

10 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

10 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

11 ώρες ago