Σε καλό δρόμο, όσον αφορά στην ανανέωση της χρηματοδότησης, άρα και λειτουργίας τους βρίσκεται, σύμφωνα και με επιτελείς του Υπουργείου Εσωτερικών, το θέμα των Κοινωνικών Δομών των δήμων όλης της χώρας.

Πρόκειται για τους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, για τα οποία ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για την χρηματοδότησή της λειτουργίας τους το επόμενο σχολικό έτος.

Ήδη, η πρόταση που έχει κατατεθεί προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης ως το 2028 για την εύρυθμη λειτουργία τους  και την εργασιακή ασφάλεια και των, περίπου, 20.000 εργαζομένων σε αυτές τις δομές.

Το θέμα είχε απασχολήσει και την ΚΕΔΕ, η οποία ζητά την χρηματοδότηση σε βάθος τριετίας για την λειτουργία των δομών που αποτελούν σημαντικό όφελος για τις οικογένειες και τις τοπικές κοινωνίες.

Πέρα από τις όποιες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΣ ότι οι δομές δεν απειλούνται μα κλείσιμο, παρά το ότι η χρηματοδότηση λήγει τον Ιούλιο και ήδη θα έπρεπε να έχει υπάρξει εξέλιξη για το διδκατικό έτος 2025-’26, το ζήτημα αφορά και στους εργαζομένους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και με την άσκηση πιέσεων τόσο από τους δήμους, όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, γίνεται προσπάθεια για την μονιμοποίηση των εργαζομένων στις δομές.

Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών Β. Χαραλαμπογιάννη που συναντήθηκε την Παρασκευή με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία είχε προβεί και σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την μονιμοποίηση των 20.000 εργαζόμενων στις κοινωνικές δομές των δήμων.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ- ΟΤΑ, η υφυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη για την αποδοχή της Ελληνικής πρότασης αναφορικά με την χρηματοδότηση των δομών, ώστε να περάσει σταδιακά στο κράτος, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη και αν αυτόδεν γίνει οι δομες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με εθνική χρηματοδότηση