Στέγαση και ρυθμίσεις δανείων στη συνάντηση ΑΔΕΔΥ- ΤΠκΔ

Απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πρόβλημα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολεί έντονα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιμένουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα ζητήματα που αφορούν τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελόυν ένα από τα σοβαρότερα και για τους φορείς τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, δεδομένου ότι επιρρεάζει άμεσα και το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών.
Τόσο η έλλειψη στέγης, όσο και τα υψηλά ενοίκια, κυρίως σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, όσο και σε τουριστικές περιοχές, λειτουργούν αποτρεπτικά για την μετακίνηση υπαλλήλων, ή και την αποδοχή μεταθέσεων και τοποθετήσεων τους σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στη συνάντηση με τον Δημήτρη Σταμάτη, συμμετείχαν οι Πολυμερόπουλος Βασίλης, Πανουτσάκου Βέτα, Μπράτης Δημήτρης, Πετρόπουλος Γιώργος και Κόκκινος Χαράλαμπος, οι οποίοι έθεσαν αιτήματα που αφορούν τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, καθώς και την επαναφορά της δυνατότητας δανειοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο τη στήριξη των νεοδιοριζόμενων και την ανακούφιση όσων ήδη αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, επισημάνθηκε ότι οι μισθολογικές μειώσεις των τελευταίων 15 ετών έχουν δυσκολέψει τις δανειακές υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Τονίστηκε, επιπλέον, πως αυτά τα δάνεια είναι εγγυημένα, καθώς οι δόσεις παρακρατούνται αυτόματα από τους μισθούς των δικαιούχων, γεγονός που τα καθιστά χαμηλού κινδύνου για το Ταμείο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ταμείου ενημέρωσε ότι -παρά την κεφαλαιακή επάρκεια του οργανισμού- οι μνημονιακές ρυθμίσεις από το 2011 απαγορεύουν τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων σε φυσικά πρόσωπα, διευκρινίζοντας ότι ο καθορισμός των επιτοκίων αποτελεί κυβερνητική απόφαση που απαιτεί έγκριση από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».
Όπως ανέφερε, πλαίσιο βελτίωσης των όρων δανειοδότησης υφίσταται μόνο σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα στοιχειοθετείται η χειροτέρευση των όρων διαβίωσης του δανειολήπτη (μείωση οικογενειακού εισοδήματος, αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, κάλυψη αναγκών για σπουδές παιδιών κ.λπ). Σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού κατατεθούν όλα τα αναγκαία στοιχεία, μπορεί να ζητηθεί ρύθμιση που δύναται να αφορά στη μείωση του επιτοκίου (έως και 50%), στην επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ή στο πάγωμα οφειλόμενου ποσού. Το αίτημα εξετάζεται και συγκεκριμενοποιείται η πρόταση του Ταμείου δίνοντας και δικαίωμα ένστασης για την οποία αποφαίνεται το Διοικητικό Συμβούλιό του.
Επιπλέον, συζητήθηκαν το ζήτημα της επικείμενης απόσχισης του εμπορικού τομέα του Ταμείου, καθώς και η πιθανότητα μεταφοράς των 126.000 δανείων σε ιδιωτικούς φορείς (funds), με την ΑΔΕΔΥ να εκφράζει την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα εντάξει στο διεκδικητικό της πλαίσιο το αίτημα για μείωση των επιτοκίων του συνόλου των στεγαστικών δανείων, καθώς και της επαναχορήγησης στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτες κατηγορίες και «ευαίσθητες» περιοχές και θα καταθέσει σχετικά αιτήματα προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.