Κυ. Ιούν 23rd, 2024

Πως διαμορφώνεται το παζλ των υποψηφίων στον δήμο Ιωαννιτών

Έξι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το πολιτικό σκηνικό στον δήμο Ιωαννίνων φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στον μεγαλύετρο βαθμό, καθώς έχουν ήδη προκύψει έξι υποψηφιότητες, με τις μισές να προέχονται από τον χώρο της ΝΔ και το κυβερνών κόμμα από την άλλη πλευρά ακόμη να αναζητά υποψήφιο δήμαρχο για τα Ιωάννινα.

Αρχικά ο  νυν δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές επικράτησε στον β’ γύρο πρεσβεύοντας το «νέο» για τα Ιωάννινα φαίνεται να κατέρχεται στις προσεχείς δημοτικές εκλογές σε μειονεκτική θέση, καθώς η υποψηφιότητά του έχει υποστεί την λογική φθορά και κόπωση, ενώ παράληλα φαίνεται να έχει χάσει την εύνοια πολλών τοπικών στελεχών του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ανακοίνωσης της εκ νέου υποψηφιότητάς του.

Στον αντίποδα είναι η υποψηφιότητα της αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο Ιωαννίνων με την στήριξη της ΝΔ, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Η κα Καλογιάννη, η οποία είναι κόρη του πρώην βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Καλογιάννη και αδελφή του πρώην αναπλ. υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, αποτελεί μια δυνατή υποψηφιότητα για τον δήμο, με τους έμπειρους της Αυτοδιοίκησης να μιλούν για «χρυσή ευκαιρία» της Πειραιώς να ανακτήσει την δημαρχία Ιωαννίνων.

Ωστόσο η επίσημη στήριξη της Πειραιώς στο πρόσωπο της Τατιάνας Καλογιάννη δεν επηρέασε την τελική απόφαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ιωαννιτών Νίκου Γκόντα, ο οποίος παρά την φημολογία που ήθελε το αντίθετο ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο Ιωαννίνων. Παράλληλα, υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο Ιωαννίνων είναι και ο επίσης προερχόμενος από τον χώρο της κεντροδεξιάς Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Τώρα» που συμπληρώνει το κάδρο των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων στα Ιωάνννινα.

Την ίδια στιγμή θολό διαγράφεται το τοπίο στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα σχέδια της Κουμουνδούρου για τον δήμο Ιωαννίνων ναυάγησαν με απότελεσμα σύμφωνα με πληροφορίες, ελλείψει υποψηφίου, να στρέφεται σε πρόσωπα προερχόμενα από το ΚΙΝΑΛ.

Τέλος μια ισχυρή υποψηφιότητα έρχεται από τον χώρο της κεντροαριστράς αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην παράταξη του σημερινού δημάρχου, Θωμά Μπέγκα. Ο λόγος για τον Καθηγητή Παθολογίας Μωυσή Ελισάφ. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των υποψηφίων του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό στα Ιωάννινα, χωρίς να αποκλείονται συγκλίσεις και συνεργασίες στην πορεία προς τις κάλπες της 26ης Μαΐου.