ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Bora: Λήμνος και Ρόδος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Εικόνες καταστροφής

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Ρόδος και η Λήμνος από τον ΓΓ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα δύο νησιά κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από αίτημα των Δημάρχων και ξεκίνησε η συγκρότηση επιτροπών για την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας Bora.

Σπίτια, δρόμοι και καταστήματα πλημμύρισαν, φερτά υλικά και κορμοί δένδρων έχουν φράξει αυλές και εισόδους σπιτιών, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολύπαθη Λήμνο.

Οι κάτοικοι των νησιών μετρούν τις πληγές τους, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να τελειώσει το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων.

Δωρεάν φιλοξενία στους πληγέντες από την κακοκαιρία και στους άνδρες της ΕΜΑΚ προσφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Αναφορικά για την Ρόδο, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου, Αλέξανδρου Κολιάδη, ο Δήμος κηρύχθηκε και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεσημέρι της Δευτέρας 2/12, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στο πλευρό των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού που επλήγησαν από την κακοκαιρία, τάσσεται η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, προσφέροντας δωρεάν φιλοξενία.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, αναφέρονται τα εξής:

«Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου εκφράζει τη βαθιά της συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο νησί μας.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, συνδράμοντας στις προσπάθειες για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες.

Παράλληλα, ενημερώνουμε ότι ξενοδοχεία στις περιοχές Ιξιάς, Ιαλυσού, Φαληράκι και Κοσκινού έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι αντιλαμβάνονται την προτεραιότητα της αποκατάστασης των κατοίκων, των οικιστικών περιοχών και του αστικού ιστού, καθώς και το βαρύ έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και αναμένουν τη βοήθεια όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο του Δήμου και της Περιφέρειας, γίνονται προσπάθειες να προσφερθεί δωρεάν διαμονή στους πληγέντες όπου υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα, η Ένωση παρέχει φιλοξενία στους άνδρες της ΕΜΑΚ που έχουν έρθει στο νησί για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην προστασία της ασφάλειας των πολιτών.

Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης και δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο όση βοήθεια μας ζητηθεί, όπως κάνουμε πάντα σε δύσκολες στιγμές για το νησί μας».

Λήμνος: Συστάθηκε σήμερα Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών Επιχειρήσεων

Σχετικά με τη Λήμνο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημέρωσε ότι μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Μύρινα, Ατσική και Νέα Κούταλη του Δήμου Λήμνου, συστάθηκε σήμερα Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών Επιχειρήσεων γι’ αυτές τις Δημοτικές Ενότητες που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Οι εργασίες της Επιτροπής ορίστηκε να αρχίσουν από αύριο, Τρίτη 3/12.

Στη Λήμνο βρίσκεται από χθες ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ενώ σήμερα το νησί θα επισκεφθεί κυβερνητικό κλιμάκιο από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.

Η δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, ανέφερε ότι «σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο, στο αγροτικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης, σε υποδομές όπως δημοτικά τοιχία, οδόστρωμα, γεφύρια. Τεράστιες είναι οι ζημιές σε σπίτια επιχειρήσεις, καλλιέργειες, θερμοκήπια, ενώ τα νερά δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει και δεν έχουμε πλήρη εικόνα των ζημιών».

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

10 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

10 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

10 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

10 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

10 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

11 ώρες ago