757 εκατ. ευρώ για την προστασία των δασών
Έργα αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης, αναδασώεις και αντιπλημμυρικής θωράκισης, χρηματοδοτεί με το ποσό των 757.εκατομμυρίων ευρώ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία των δασών.
Τα έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Anti-nero», από το οποίο έχουν ήδη αντληθεί άλλα 392 εκατομμύρια για τον ίδιο λόγο.
Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την άμεση εκτέλεση μελετών και έργων στα δάση όλης της χώρας, υπεγράφησαν δύο συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούν στην υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας μέσω του προγράμματος AQUA MONTIS ύψους 200 εκ., καθώς και διαχειριστικές μελέτες δασοπονίας ύψους 15 εκατομμυρίων, ενώ, σε εξέλιξη ήδη βρίσκονται έργα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά, και αναδάσωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης: «Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, λόγω κλίματος και ξηροθερμικής αυτοφυούς βλάστησης, είναι επιρρεπής στις δασικές πυρκαγιές. Και το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μέγα πυρκαγιές (mega-fires). Το πρόγραμμα Anti-nero, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2022, με πόρους που διασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία που στον “πυρήνα” της έχει την υλοποίηση δράσεων πρόληψης που, δυστυχώς, δεν είχαν γίνει επί σειρά δεκαετιών στα ελληνικά δάση. Αφορά σε δασικές εργασίες πρόληψης, όπως είναι οι καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, η συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, αλλά και η δημιουργία μεικτών αντιπυρικών ζωνών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών μας. Η πρόληψη, ωστόσο, σε ότι αφορά στα δάση δεν σχετίζεται μόνο με προγράμματα όπως το Anti-nero, για την προστασία τους από τις πυρκαγιές. Τα δάση μας παρέχουν μία πολύτιμη υπηρεσία, αυτήν της προστασίας από τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και επενδύουμε σημαντικούς πόρους σε έργα ορεινής υδρονομίας, σε μεγάλο βαθμό από τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία ξεκινούν σε πολύ σύντομο διάστημα και θα προστατέψουν ολόκληρη τη Θεσσαλία. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε πόρους για να γίνουν και στην Αττική έργα ορεινής υδρονομίας, με σκοπό την προστασία από τις πλημμύρες και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, μέσα από τη μείωση της ταχύτητας καθόδου του νερού».
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Anti-nero», αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση στη χώρα για τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων και την προσαρμογή τους στις σφοδρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, τι ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε την υπογραφή περισσότερων από 180 συμβάσεων για εργασίες πρόληψης σε 90 δασικά οικοσυστήματα της χώρας, έχοντας εισφέρει περισσότερα από 390 εκατ. ευρώ στο πεδίο της δασικής πρόληψης.
Για το 2025 και τη νέα αντιπυρική περίοδο, οι παρεμβάσεις για τους καθαρισμούς δασών και τις αντιπυρικές ζώνες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στο μισό δισ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2025».
Μεταξύ των στόχων του προγράμαμτος είναι η αποτελεσματική προσβασιμότητα των επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, μέσα από ένα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες.
Από το 2022, ως σήμερα:
Έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί σε περίπου 190.000 στρέμματα.
Βελτιώνεται και συντηρείται δασικό οδικό δίκτυο έκτασης 309.000 στρεμμάτων και οι αντιπυρικές ζώνες έκτασης άνω των 53.000 στρεμμάτων.
Πραγματοποιείται διάνοιξη μικτών αντιπυρικών ζωνών έκτασης 67.600 στρεμμάτων.
Συντηρούνται δεκάδες υδατοδεξαμενές.
Επισκευάζονται δεκάδες πυροφυλάκια.
Διατίθεται, δωρεάν, ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή.
Εκπονούνται μελέτες αντιπυρικής προστασίας, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και διαχειριστικές μελέτες, με επικαιροποιημένες, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
Επίσης, δημιουργείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βιομάζας για την παραγωγή ξυλείας και ενέργειας.