Σε Παράλληλη Συνεδρία του Συνέδριου με τίτλο «Κοινωνική εργασία στην εποχή των “ρευστών βεβαιοτήτων”: Συνδέοντας την εμπειρία από το πεδίο με την έρευνα», συμμετείχε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Στην Παράλληλη Συνεδρία με διεθνή συμμετοχή και θέμα : «Κοινωνική εργασία στην εποχή των “ρευστών βεβαιοτήτων”, ο Διευθύνων Σύμβουλος και η Υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Αναστάσιος Μαυρίδης και Έλλη Χριστούλα, αντίστοιχα μίλησαν για τις «Σύγχρονες προκλήσεις για τα δικαιώματα των παιδιών: το δικαίωμα της συμμετοχής στη τοπική διακυβέρνηση».

Ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση, παρουσίασε συνοπτικά το έργο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στα 40 χρόνια λειτουργίας της, ως θεσμοθετημένου τεχνικού και επιστημονικού συμβούλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας για την προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού.

Όπως είπε: «Η ΕΕΤΑΑ όλα αυτά τα χρόνια, με το έργο της, έχει συμβάλει στη βελτίωση της επιχειρησιακής και διοικητικής ικανότητας των Ο.Τ.Α., έχει υποστηρίξει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους, καθώς και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα για έργα περιβάλλοντος με την αξιοποίηση των πόρων του Ε.Σ.Π.Α. και του Ταμείου Συνοχής».

Στο θέμα της συμμετοχής των νέων στη τοπική διακυβέρνηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κατέθεσε την εμπειρία του ως Δημάρχου μέσα από τη συνεργασία του με νέες και νέους τονίζοντας: «Οι νέες και οι νέοι μάς δείχνουν το δρόμο. Η εμπειρία μου από την αυτοδιοκητική μου πορεία στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με έχει πείσει ότι οι νέες και οι νέοι μας μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιβάλλεται η Πολιτεία, όλοι όσοι έχουμε λόγο, να τους δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, που είναι πολλές».

Παράλληλα, υπέρ της ουσιαστικής συμμετοχής των νέων στα Δημοτικά Συμβούλια τάχθηκε και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και Πρόεδρος της  Επιτροπής  Πολιτισμού & Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Παντελής Τσακίρης, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα θέσει το θέμα στη διαβούλευση που λαμβάνει χώρα κατά το τρέχον χρονικό διάστημα στην Κ.Ε.Δ.Ε. για τη σύνταξη του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Για το ζήτημα επεσήμανε: «Εμείς έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε το δρόμο στις νέες και στους νέους μας. Να καταλάβουν την αξία της ενεργού πολιτικής συμμετοχής. Να τους δώσουμε το λόγο και το βήμα, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Τα θέλω τους για σύγχρονες και ανθρώπινες πόλεις. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να νοιώσουν φιλικά προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να τους ακούσουμε, να ακούσουμε τις προτάσεις τους. Αμερόληπτα. Έξω και πάνω από κομματικά στεγανά».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως, ενισχύοντας και προβάλλοντας δράσεις σαν αυτή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Ε.Ε.Τ.Α.Α., είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα και το αποτύπωμα που θα αφήσουν στην κοινωνία, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Από την πλευρά της η κα Έλλη Χριστούλα παρουσίασε τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έργα που έχει σχεδιάσει και συντονίζει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. με στόχο την ενίσχυση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων της χώρας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

Στη συμμετοχή 85 μελών τους, μεταναστών, Ρομά και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Μικτές Ομάδες Εργασίας με στόχο την ανάπτυξη προτάσεων με τη χρήση εργαλείων στρατηγικού σχεδιασμού και σκοπό την ενίσχυση του διακοινοτικού διαλόγου σε τοπικό / θεσμικό επίπεδο ως απάντηση των νέων στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου BE-PART.

Στην παροχή της δυνατότητας σε 32 μέλη τους να ηγηθούν, για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, ενός διαδημοτικού / διαπεριφερειακού φόρουμ με στόχο τη διαβούλευση με 94 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες, με την υποστήριξη των Επιτροπών Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού & Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε.

Σκοπός είναι η προώθηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών στις Τοπικές Κοινωνίες και τη μεταφορά της εμπειρίας τους σε 2 ακριτικά νησιά.

Τέλος μίλησε για την αξιοποίηση 41 μελών τους ως «πολιτειακών προπονητών» και διασύνδεσή τους με μαθήτριες και μαθητές 12 Γυμνασίων και 6 Δημοτικών Σχολείων, 6 Δήμων της χώρας, και με εφήβους που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με σκοπό την προώθηση της φιλικής προς τα παιδιά τοπικής διακυβέρνησης.