ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύρος: Διήμερες εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει Πια!», η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου, οργανώνουν ένα πολύ προσεγμένο και σωστά “επεξεργασμένο” διήμερο εκδηλώσεων ενημέρωσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Το διήμερο θα ξεκινήσει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 17:15, με τη φωταγώγηση του Δημαρχείου συνοδεία μουσικής από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Στις 17:30, θα ξεκινήσει στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων (κτίριο πρώην 1ου Γυμνασίου Σύρου) στην Ερμούπολη.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «TACK», σε σκηνοθεσία Βάνιας Τέρνερ, το οποίο είναι μια παραγωγή του ONASSIS CULTURE και διανέμεται από το Cinedoc και την Anemon. Το CineDoc προβάλλει και διανέμει επιλεκτικά, βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του Cinedoc Festival. Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το CineDoc Volos και τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το Thalassa Foundation. Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά.

Το TACK παρακολουθεί την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύπτει δημόσια τον βιασμό της από έναν ισχυρό παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, πυροδοτώντας το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα και να δίνει τη δύναμη σε εκατοντάδες γυναίκες να σπάσουν την δική τους σιωπή. Μία από αυτές είναι η Αμαλία. Η Αμαλία είναι νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας και αποφασίζει να οδηγήσει τον πρώην προπονητή της στα δικαστήρια και να τον καταγγείλει για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον ανάμεσα στα 11 και τα 13 της χρόνια. Η δίκη κατά του προπονητή είναι η πρώτη του ελληνικού #MeToo.

Την προβολή θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού από την κοινωνιολόγο – εγκληματολόγο κα Ματίνα Παπαγιαννοπούλου εξειδικευμένη σε θέματα φύλου με τίτλο: «Μα είναι αυτό φλερτ; Σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας και τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα», προκειμένου να αναδειχθεί το σημαντικό πρόβλημα της έμφυλης σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το διήμερο θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με έκθεση ζωγραφικής και αφίσας από τους μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της Σύρου και με παράλληλες εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται και φέτος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θέλοντας να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και σηματοδοτώντας την αφετηρία για ένα πλέγμα δράσεων το προσεχές διάστημα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με στόχο τη δημόσια δέσμευση για μηδενική ανοχή στη βία.

Τελευταία άρθρα

Πρόστιμο σε Δήμο για παρεμβάσεις σε χωματόδρομο

Πρόστιμο συνολικού ύψους 14.580 ευρώ στο δήμο Αμοργού για επέμβαση οδοποιίας με τη χρήση μηχανημάτων,…

52 λεπτά ago

Αλλάζει το Πεδίον του Άρεως στο Βόλο

Σε χώρο πρασίνου και αναψυχής μετατρέπεται το Πεδίον του Άρεως στο Βόλο, με την Περιφέρεια…

5 ώρες ago

Στην 51η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς η Π. Δυτικής Μακεδονίας

Την 51η Διεθνή Έκθεση Γούνας, που αποτελεί κορυφαίο σταθμό για τον κλάδο της γουνοποιίας και…

5 ώρες ago

Αποκλεισμένο για έκτη μέρα το λιμάνι της Μυτιλήνης

Αποκλεισμένο για έκτη μέρα παραμένει το λιμάνι της Μυτιλήνης, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και…

5 ώρες ago

«Ψαρεύουν» θύματα προσποιούμενοι δήμαρχο

Το όνομα του δημάρχου της Πάτρας χρησιμοποιούν, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι άγνωστοι…

6 ώρες ago

Στη Νέα Υόρκη η δήμαρχος Λήμνου

Η δημιουργία μόνιμων διαύλων επικοινωνίας που θα διασφαλίσουν ότι η Λήμνος θα παραμείνει ζωντανή στη…

7 ώρες ago