Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 18.00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, η διαδραστική έκθεση Fakeless που σχεδιάστηκε
από το Goethe – Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία). Βασικός στόχος του προγράμματος «Fakeless» είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των ηλικιών καθώς κάθε απρόσεκτο
κλικ μειώνει την «ανοσία» στην παραπληροφόρηση.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις δομημένες ενότητες που συνδέονται θεματικά και περιέχουν παιχνίδια και αφίσες. Κάθε ενότητα δημιουργήθηκε για να ενισχυθεί η άμυνα απέναντι στην παραπληροφόρηση, με αποκορύφωμα το τελευταίο επίπεδο με την ονομασία “ανοσία” που θα δοκιμάσει τις δεξιότητες του επισκέπτη.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων και συζητήσεις.

Παράλληλο πρόγραμμα

Εργαστήριο: Fact-checking
Εισηγητής: Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, 17:30
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024, 17:30
Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 13 ετών

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η προσεχτική επαλήθευση της ακρίβειας των πληροφοριών γίνεται όλο και πιο σημαντική.
Το εργαστήριο θα βοηθήσει στην καλλιέργεια πολύτιμων δεξιοτήτων και τεχνικών για την αναγνώριση φαινομένων εσφαλμένης πληροφόρησης και θα συμβάλλει στη «θωράκιση» απέναντι στην παραπληροφόρηση.

Εργαστήριο: Mind the gap
Εισηγήτρια: Ησάια Κιοϊλόγλου
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024, 17:30
Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους
Η έλλειψη εκπαίδευσης στα Μέσα Επικοινωνίας επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όλοι χρειάζονται εξάσκηση, όταν πρόκειται για τη σωστή χρήση των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης.
Το «Fakeless» φέρνει κοντά νέους και ηλικιωμένους για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή.

Εργαστήριο Fakeless για εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους
Εισηγήτρια: Ησάια Κιοϊλόγλου
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2024, 12:00
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προκαλεί αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωση των μέσων επικοινωνίας. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η εκπαίδευση στον ψηφιακό εγγραμματισμό είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της
πληροφόρησης.
Το εργαστήρι στοχεύει να εφοδιάσει τους εκπαιδευτικούς και τους βιβλιοθηκονόμους με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για τη βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Δήλωση συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://forms.office.com/r/9vbK733HkR

Σχολικές επισκέψεις στην έκθεση FAKELESS
Σκοπός των ξεναγήσεων είναι η εκπαίδευση στη συνειδητή χρήση των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε την εσφαλμένη πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, καθώς και τρόπους που μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια των πληροφοριών.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η συμμετοχή είναι δωρεάν – περιορισμένος αριθμός θέσεων
Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής
Τηλ. επικοινωνίας για πληροφορίες και εγγραφές:
2144090100 και 2144090103, 8:30 – 14:30

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά
Ελ. Βενιζέλου 22, 18531 Πειραιάς
11 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2024

Είσοδος ελεύθερη